Unutrašnjost oka ispunjava prozirna struktura koja se naziva staklasto telo (lat. corpus vitrei). To je gel koga u najvećoj meri (99%) čini voda u kojoj su rastvorena specifično raspoređena kolagena vlakna, hijaluronska kiselina i drugi proteini. Uloga staklastog tela je da obezbedi oblik očne jabučice, čvrst oslonac unutrašnjim slojevima oka i transport kiseonika od krvnih sudova zadnjeg segmenta oka do njegovih prednjih delova.

Kod mladih osoba je staklasto telo potpuno prozirno. Tokom života se kod nekih osoba pre, a kod nekih kasnije pojavljuju fiziološka zamućenja u narodu poznatija kao „mušice“ (lat. muscae volitantes, engl. floaters) (Slika 1). To su zamućenja različitog oblika (poput pokretnih  tračica, končića, itd.), najbolje uočljivih pri pogledu ka svetloj pozadini (beo zid, vedro nebo). Ova zamućenja se ne leče, ne predstavljaju opasnost po naš vid i vremenom se naš mozak navikne na njihovo stalno prisustvo u vidnom polju i počne da ih zanemaruje.

Zamućenja staklastog tela

 

Međutim, neretko se dešava da su zamućenja staklastog tela znak ozbiljnih bolesti oka poput zapaljenja, odvajanja sloja očne jabučice ili ablacije retine (ovoj po vid opasnoj pojavi nekada predhode bljeskovi poput munje ili fine promene u vidnom polju u vidu dima ili raspršenih tačkica, što su upozoravajući znaci). Mutnine staklastog tela mogu takođe biti znak krvarenja i povreda u unutrašnjosti oka, bolesti krvnih sudova oka, a mogu biti i posledica bolesti drugih organa kao što su šećerna bolest i neregulisan visok krvni pritisak, bolesti krvi, taloženje patoloških ili nagomilanih normalnih molekula krvi (Slika 2 i Slika 3). 

Zamućenja staklastog tela posmatrana biomikroskopom  Zamućenja staklastog tela posmatrana ultrazvučnim pregledom oka

Savetuje se da se u slučaju pojave pokretnih i nepokretnih oblika u oku javite oftalmologu koji će obaviti detaljan pregled na široke zenice, ukoliko je potrebno i ultrazvučni pregled oka, kao i dopunske analize i preglede.