Za oči kažu da su ogledalo duše. Ali, u očima se često prepoznaju i simptomi brojnih manje ili više ozbiljnih bolesti.

šta oči govore o vašem zdravlju 

Tamni i natečeni krugovi ispodočiju

Podočnjaci su najčešće znak umora i nedostatka sna. Ali uzrok njihovog nastanka može biti i intolerancija na pojedinu hranu, poput glutena i kravljeg mleka. Ukoliko su Vam kapci natečeni, to se može povezati sa neuravnoteženim unosom kalijuma i natrijuma u organizam, odnosno unosom previše soli. 

Žute beonjače

Kod beba žute beonjače mogu biti uobičajena pojava, kao posledica žutice. Međutim, kod odraslih osoba, ovo najčešće ukazuje na poremećaj rada jetre, žučne kese, ali može da indikuje i hepatitis i cirozu. 

Žućkaste fleke i kvržice na kapcima

U pitanju su masne naslage pod kožom koje se uklanjaju hirurškim putem.

Crvene oči

Ako je crvenilo praćeno svrabom u očima, kijanjem, curenjem nosa ikašljem u pitanju je najverovatnije neka vrsta alergije. Međutim, ako (najčešće) jedno okodobijetamnocrvenu boju i osećate pulsirajući bol, to ukazuje na zapaljenje dužice (obojenog dela oka) i cilijarnog, te je neophodno odmah posetiti očnog lekara. Ova bolest najčešće je posledica postojanja nekog zapaljenskog žarišta u organizmu što obavezno treba ispitati i lečiti. Često i povišeni krvni pritisak može izazvati širenje ili pucanje kapilara, što ostavlja crvene tačkice na beonjačama. Crvene oči mogu biti simptomi konjunktivitisa, upale kapaka i glaukoma (povišenog očnog pritiska). Takođe, oči često znaju biti crvene i nakon dugotrajnog rada za računarom. S druge strane, ako jedno oko iznenada pocrveni bez drugih simptoma, to ukazuje na pucanje kapilara spoljne ovojnice oka – konjuktivu,koje može biti uzrokovano teškim kašljem, povraćanjem, kao i naglim skokom krvnog pritiska.

oči i zdravlje 

Svrab očiju

Svrab očiju je često simptom alergijskog konjunktivitisa. Takođe, čest uzrok svraba očiju je blefaritis tj. upala kapaka, koju često može uzrokovati poremećaj rada lojnih žlezda, što je često udruženo sa povećanomproizvodnjom masti na temenu i čelu. U oba slučaja je obavezno obratiti se očnom lekaru kako bi Vam prepisao terapiju. 

Suve oči

Suve oči često rezultiraju peckanjem i osećajem peska u očima, a uzroci mogu biti razni: boravak u klimatizovanim prostorijama, dugotrajan rad za računarom i izostanak treptanja, predugo nošenje kontaktnih sočiva, uzimanje pojedinih lekova itd. Suvoća očiju je česta kod žena u menopauzi, jer se smanjuje proizvodnja suza koje vlaže površinu oka. Takođe, suvo oko može biti samo jedan od simptoma nekih sistemskih bolesti kao što je: Lupus, reumatoidni artritis, rozacea ili Sjogren-ov sindrom. U svakom slučaju, obratite se lekaru koji će Vam prepisati kvalitetne veštačke suze koje će pospešiti vlaženje oka. 

Bol u oku

Ukoliko osetite jak bol u oku, odmah idite na očni pregled. Oštar bol u oku se može javiti usled površinske ranice rožnjače (erozije), nastalu najčešće noktom, oštrim predmetom, listom raznih biljaka. Tada se oko instinktivno zatvara kako bi zaštitilo rožnjaču. Takođe, čir (ulkus) rožnjačemože uzrokovati oštar i konstantan bol u oku, ali i značajno ugroziti vid. Od ovog stanja najčešće pate osobe koje nose kontaktna sočiva, ali takođe može biti posledica povrede i infekcije oka. Jak i uporan bol može biti znak glaukoma (povišenog očnog pritiska) koji ukoliko se ne leči, dovodi do slepila. Ovo su stanja koja zahtevaju hitan oftalmološki pregled.