Svetska zdravstvena organizacija je ovogodišnji Svetski dan zdravlja, koji se tradicionalno obeležava 7. aprila, posvetila jednoj od najčešćih bolesti savremenog doba – dijabetesu. Broj obolelih od ove bolesti je u stalnom porastu, a crna statistika predviđa da će do 2030. godine biti čak 366 miliona obolelih. 

Svetski dan zdravlja 2016 - dijabetes

Dijabetes je podmukla i veoma ozbiljna bolest koju odlikuje blaga simptomatologija, pa stoga često veliki broj osoba sa dijabetesom ni ne zna da su oboleli, budući da ova bolest može godinama proticati neopaženo, a otkriva se slučajno i to nažalost kada su komplikacije već prisutne. 

Dijabetes postepeno dovodi do oštećenja svih krvnih sudova u telu, pa time i krvnih sudova očnog dna. Praktično nema obolelih od šećerne bolesti, kojima senakon nekoliko godina ne razviju promene na krvnim sudovima očnog dna (postaju propusni i ispuštaju tečnost ili krv), zbog čega pacijent sve slabije vidi. Ovo stanje se naziva dijabetična retinopatija

Jedini adekvatan i u svetu priznat način lečenja dijabetične retinopatije je laser fotokoagulacija očnog dna. Ovim desetominutnim ambulantnim zahvatom se „zapečate“ krvni sudovi koji krvare, čime se usporava ili u najboljem slučaju zaustavlja dalje slabljenje vida. Da bi ovaj laserski tretman imao efekta, neophodno je da se sprovede na vreme. 

Kod nekih pacijenata s dugotrajnim dijabetesom, bolest prelazi u odmaklu fazu – proliferativna dijabetesna retinopatija, kada se u oku javljaju novoformirani krvni sudovi koji su veoma opasni jer imaju tanak zid koji je propustan za tečnostšto često dovodi do izlivanja krvi u oko. Pacijenti primećuju naglo slabljenje vida, koje objašnjavaju kao zavesu koja sepomera ili mrlju koja pliva u oku. Pojava ovakvih simptoma zahteva hitan odlazak očnom lekaru. U zavisnosti od toga koliko je gusto krvarenje, bolest se leči laserskom fotokoagulacijom, davanjem injekcija u oko (anti VEGF terapija) ili komplikovanom operacijom – vitrektomijom. 

Važni saveti oftalmologa:

  • Svetski dan zdravlja 2016 - dijabetesČak i ako nemate konkretne smetnje sa vidom, a imate preko 40. godina života, jednom godišnje trebate otići na kompletan oftalmološki pregled.
  • Kod svih dijabetičara su neophodne redovne oftalmološke kontrole, kako bi se bolest otkrila na vreme i pravovremeno započela terapija.
  • Trudnicama se očni pregled savetuje u svakom trimestru trudnoće.
  • 80% ljudi koji imaju dugogodišnji dijabetes boluju i od dijabetičke retinopatije.
  • Pacijenti kojima je dijagnostikovana dijabetična retinopatija, moraju ići na kontrole na svakih 3-6 meseci.
  • Potrebno je raditi redovne kontrole šećera u krvi, HbA1C lipida u krvi (masnoća) i krvnog pritiska.