Glaukom predstavlja oboljenje vidnog živca usled povišenog očnog pritiska. Ova podmukla bolest, koju nazivaju „tihim ubicom vida“, nažalost i danas često biva otkrivena slučajnim pregledom u kasnoj fazi, kada su u pitanju već podmakla i trajna oštećenja vida.

Stoga je glaukom, posle katarakte, drugi po učestalosti uzrok slepila u svetu kod ljudi starijih od 65 godina. Rizične grupe su rođaci obolelih, starije osobe, kratkovide osobe i dijabetičari.

Obeležena Svetska nedelja borbe protiv glaukoma

Akciji se odazvao veliki broj građana. Pacijenti su na pregledu imali priliku da razgovaraju sa lekarom i pitaju sve što ih interesuje. Osobama kod kojih su uočene povišene vrednosti očnog pritiska i promene na glavi vidnog živca, preporučena su dalja ispitivanja koja, pored merenja očnog pritiska, debljine rožnjače, širine očnog ugla, provere vidne oštrine i pregleda očnog dna, podrazumevaju i OCT glave vidnog živca i po potrebi kompjuterizovano vidno polje.

Želimo da se zahvalimo svim našim sugrađanima čiji je broj juče premašio stotinu, a koji su odvojili vremena za zdravlje svojih očiju i u velikom broju se odazvali na još jednu našu humanitarnu akciju besplatnih pregleda.
U prilogu možete da pogledate kako je to izgledalo.

Ostale slike možete pogledati klikom na: LINK