Računari su postali sastavni i nezaobilazni deo naše svakodnevnice. Prema Intelovom istraživanju iz 2016. godine, čak 93% dece i 65% odraslih svakodnevno koristi računar.

8 jednostavnih vežbi za umorne oči

Zanimljivi sadržaji koje vidimo na monitoru kompjutera vrlo lako zaokupe našu pažnju, u tolikoj meri da zaboravljamo da trepćemo, oči nam se suše pa vid varira. Prema nekim tvrdnjama, usled intenzivnog naprezanja oka, dolazi do slabljenja očnih mišića i pojave kratkovidosti.

8 jednostavnih vežbi za umorne očiPored zlatnog pravila 20-20-20 i redovnog korišćenja veštačkih suza, postoji još nešto što možete da uradite za Vaše oči i oslobodite ih napetosti. 

U pitanju su kratke i jednostavne vežbe, koje Vam neće oduzeti puno vremena, a učiniće čudo za Vaše umorne oči.

 

  1. Trepćite

Treptanje je izuzetno važno, jer doprinosi vlaženju oka. Pri dužem radu za računarom, što češće trepćite i na kratko zatvarajte i otvarajte oči. 

  1. Regulišite krvnu cirkulaciju u oku

Dobra vežba za regulaciju krvne cirkulacije u oku je kruženje glavom (sa desna na levo, a onda od gore ka dole), sa pogledom usmerenim ka napred.

  1. Zažmurite

Smatra se da mrak jača fotoreceptorne ćelije u očima, stoga je vrlo delotvorno zatvoriti oči na 5-10 minuta i opustiti se. Možete vrhovima prstiju lagano pritisnuti očne kapke na 2 sekunde, pa polako pomerati očne jabučice gore i dole.

  1. Menjajte fokus

Uzmite olovku i držite je ispred sebe. Polako je približavajte nosu i sa oba oka gledajte njen vrh, a zatim je polako odmaknite. Veoma je delotvorno da nakon gledanja u olovku, skrenete pogled na neki objekat udaljen oko 3 m, pa zatim na još udaljeniji objekat (8-9 m), i potom ponovo vratite pogled na olovku.

  1. 8 jednostavnih vežbi za umorne očiPogled u stranu

Gledajte u jednu stranu na 5-10 sekundi, pa na drugu isto toliko.  Zatim pogledajte u centar na 2 sekunde.

  1. Kolutajte očima

Zamislite da vam se pred očima nalazi časovnik. Pokrećite oči kao da pratite kretanje kazaljke, najpre u pravcu njenog kretanja na satu, a potom obrnuto. Takođe je odlična vežba „iscrtavanje“ broja 8 očima. Ne pomerajte glavu već samo oči.

  1. Masirajte slepoočnice

Lagano pritskajte slepoočnice prstima na dve sekunde, pa ih masirajte kružnim pokretima. Ova vežba poboljšava protok intraokularnih fluida.

  1. Širom otvorite oči

Zatvorite oči na 5 sekundi, pa ih široko otvorite, kao da ste iznenađeni i ostanite tako 5 sekundi.

Važno je svaku vežbu ponoviti 5-10 puta. Možda vam se ove vežbe mogu činiti napornim, međutim vrlo brzo će Vam preći u naviku i pomoći će u smanjenju napetosti u očima. Na ovaj način trenirate mišiće oka i sprečavate da se oči ulenje i naviknu na gledanje u blizinu, što slabi vid.