Lasersko skidanje dioptrije je brza, bezbolna i učinkovita operacija kojom se postiže odličan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva. Ali laserskim skidanjem dioptrije nije moguće ukloniti tzv. „staračku“ dioptriju za rad na blizinu, koja se javlja najčešće nakon 40. godine života. Stoga se postavlja pitanje da li je kod osoba starijih od 40 godina moguće ponovo postići dobar vid, najpribližniji onom kakav su imali u mladosti, i to bez nošenja naočara?

Multifokalna sočiva za život bez naočara

Synergy multifokalno sočivoZahvaljujući najnovijem Synergy® multifokalnom sočivu, američkog proizvođača Johnson&Johnson Vision, odgovor je DA. Synergy® sočivo predstavlja pravu revoluciju na polju multifokalnih intraokularnih sočiva. Omogućava jasan vid na svim udaljenostima, i danju i noću, bez ili uz minimalno nošenja naočara.

Synergy® multifokalno sočivo obezbeđuje kontinuiran opseg vida. Posmatrani objekat ostaje u fokusu na svim udaljenostima od oka, čak i u uslovima slabije osvetljenosti (noću). Ovo sočivo ima unapređene performanse u odnosu na multifokalna intraokularnih sočiva ranijih generacija.

Kome se preporučuju Synergy® multifokalna sočiva?

Multifokalna sočiva se preporučuju osobama koje su u presbiopnom dobu (stariji od 40-45 godina), nose dva para naočara (za blizinu i za daljinu) i žele da smanje ili eliminišu potrebu za nošenjem naočara.

Operacija se može izvršiti i kod osoba koje imaju kataraktu (sivu mrenu), budući da je ugradnjom multifokalnih sočiva moguće u jednom aktu ukloniti i kataraktu i dioptriju.

Prednosti Synergy® multifokalnih sočiva*

  1. Kontinuirano dobar vid na svim distancama

Dosadašnja multifokalna (trifokalna) intraokularna sočiva omogućavala su jasan vid na blizinu, daljinu i srednju distancu, ali uz moguće manje smetnje vida između tih fokusnih tački. Npr. preporučena udaljenost za čitanje je 30-35cm (fokusna tačka za blizinu) i ukoliko se tekst približi ili udalji mimo te tačke jasnog vida, slika može postati mutnija.

Kod multifokalnih intraokularnih sočiva echelette dizajna, kakvo je Synergy® sočivo, zahvaljujući produženom fokusu, pacijenti dobijaju stabilan, visokokvalitetan vid bez obzira na udaljenost sa koje se neki predmet posmatra.

Ugradnja multifokalnih sočiva

  1. Jasan vid u svim uslovima osvetljenja

U malom procentu slučajeva, nakon ugradnje trifokalnih intraokularnih sočiva, pacijenti mogu imati manje varijacije u vidnoj oštrini pri uslovima slabijeg osvetljenja.

Uz najnovija Synergy® multifokalna sočiva, ne postoji razlika u kvalitetu dnevnog i noćnog vida. Pacijent dobro vidi čak i u uslovima slabije osvetljenosti, bez gubitka kontrastne senzitivnosti (sposobnost našeg oka da razlikuje svetlije i tamnije nijanse).

  1. Manje rasipanja svetlosti u noćnim uslovima

U prvih nekoliko meseci nakon operacije sa ugradnjom trifokalnih intraokularnih sočiva, pacijenti imaju efekat haloa pri noćnoj vožnji i rasipanje svetlosti oko izvora, kao što su farovi, ulične svetiljke itd.

Sa najnovijim modelom multifokalnih intraokularnih sočiva, ova nelagodnost je smanjena. Većina pacijenata ne primećuje rasipanje svetlosti oko njenog izvora.

  1. Brzo navikavanje na sočiva

Sa ranijim generacijama multifokalnih sočiva, bilo je potrebno vreme da bi se pacijenti navikli na fokusiranje na određenim udaljenostima. Sa najnovijim Synergy® sočivima vreme adaptacije je znatno kraće. Pacijenti se za svega nekoliko dana navikavaju na nova sočiva u oku. Jasan vid se postiže već nekoliko dana nakon operacije.

Ko vrši ugradnju Synergy® multifokalnih sočiva?

Ugradnja premium intraokularnih sočiva predstavlja elegantan, sofisticirani zahvat kojim se postiže maksimum u savremenoj oftalmologiji. Ovu vrstu operacije mogu obavljati samo iskusni hirurzi.

Dr Branka Ivošević, domaći je hirurg sa najvećim brojem ugrađenih multifokalnih sočiva u Srbiji. Na poziv proizvođača sočiva, u 2021. godini postaje i jedan od retkih hirurga u Srbiji koji vrši ugradnju Synergy® multifokalnih sočiva.

Operacija sa ugradnjom multifokalnih sočiva

Cena Synergy® multifokalnih sočiva

Za operaciju sa ugradnjom Synergy® multifokalnih sočiva odobravamo 20% popusta. Više detalja o ceni operacije sa ugradnjom multifokalnih sočiva, pogledajte ovde.

Za zakazivanje pregleda i dobijanje svih potrebnih informacija, pozovite naš call centar na broj 024 45 45 000 ili 060 55 75 754. Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja i informacije. 

*Prema podacima proizvođača sočiva, dobijenim na osnovu sprovedenih istraživanja.