S ponosom smo prijatelji 30. Evropskog filmskog festivala na Paliću te smo tom prilikom obezbedili posebne pogodnosti za sve posetioce istog – više o tome na www.PerfectVision.rs

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Bogdanu Dikliću 15. jula 2023. godine je na Paliću počeo 30. Festival evropskog filma.

Priznanje koje se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu uručili su Duško Kovačević, predsednik Saveta i Radoslav Zelenović, direktor FEF.

– Bogdana Diklića sam upoznao početkom sedamdesetih godina na Akademiji za pozorište kako se tad zvao današnji FDU. Družili smo i povremeno radili. Dik je jedan od naših najznačajnijih glumaca koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte. Ove godine je tačno 40 godina od premijere „Maratonaca“, to je lepa priča, a manje lepa je da smo mi bili mlađi 40 godina i zato je taj film tako tragičan – rekao je Duško Kovačević prilikom uručenja nagrade.

filmski festival palic

Direktor FEF Palić, Radoslav Zelenović, nadovezao se na reči svog dugogodišnjeg kolege.

– Što bi rekao Duško, festival nam je stigao u najlepše doba – trideset godina. Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – verovatno. Da je moglo bolje – teško. A najlakše je bilo u onom delu kada su nam pomagali predsednici Saveta našeg festivala, Žilnik, Lečić, Milena Dravić, Mira Banjac, Duško Kovačević.

– Ovaj festival traje već 30 godina i ovo je jublej u okviru koga ćemo videti sjajne filmove, reditelje, producente, a pre svega tu je subotička publika koja već treću deceniju ima privilegiju da bude domaćin ovakvog festivala – istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

– Filmska industrija u našoj zemlji beleži intenzivan rast, ulaže se sve više sredstava u ovaj važan kulturni segment. Film je jedna od umetničkih čarolija 20.veka, a brojna filmska ostvarenja  snimana su u Vojvodini poput Santa Marija dela Salute“, „Ime naroda“ a u toku je i snimanje „Deca Kozare“. Pokrajinska vlada je i ove godine uspela da pomogne brojna ostvarenja, da kažem renesansu filmu. Kultura je temelj duhovnosti i opstanka jednog naroda i mi ovde vidimo posvećenost i privrženost filmu.

filmski festival palic

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma „Madam Di Bari” rediteljke Majven. Ovo ostvarenje prikazuje život Žane Beku koja je rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice 1743. godine, a koja je slavu stekla na dvoru Luja 15, postavši njegova poslednja zvanična ljubavnica.

Čestitke gradu Subotica i organizatorima festivala. Čast nam je da smo među sponzorima velikog umetnickog događaja u Subotici.

Svim posetiocima, ljubiteljima umetnickog filma poklanjamo posebne pogodnosti 🍀🍀🍀
  • Besplatno određivanje dioptrije
  • 10% popusta na ostale oftalmološke preglede
  • 10% popusta na dioptrijske i sunčane naočare u našoj optici
  • Kupovinom sunčanih naočara učestvujete u nagradnoj igri
Više o tome na našem sajtu www.perfectvision.rs
Deo Perfect Vision tima bio je na licu mesta tokom vikenda otvaranja festivala da podrži ovu kulturnu manifestaciju i odgovori na sva pitanja vezano za pogodnosti koje imaju posetioci u našem Očnom centru.
 
Izvor: Subotica.com
https://www.subotica.com/fotografije/Letnja-pozornica-30-fef-palic-svecano-otvaranje-30-festivala-evropskog-filma-palic-id78684.html