Na konferenciji pod nazivom „Preduzetnice – razvojna snaga Srbije“ održanoj u Palati Srbije, ministarka privrede, Anđelka Atanasković se sastala sa istaknutim preduzetnicama u zemlji povodom dana žena. Konferenciji je prisustvovalo više od 50 preduzetnica među kojima je bila predstavnica tima Perfect Vision, članica Udruženja poslovnih žena Srbije Branka Ivošević.

Pored ministarke Atanasković, preduzetnicama su se obratile i Milana Rikanović direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Woman) u Srbiji, Branislava Simanić direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, Dr Sanja Popović Pantić predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, Ljiljana Karaklajić D Ekspress, Ljiljana Savić i Irena Krsmanović MDM NEW FASHION DOO, Nina Rusić INDIJANA DOO.

Konferencija je održana sa ciljem podizanja svesti javnosti o ženskom preduzetništvu predstavljanjem aktuelnih programa podrške ženama preduzetnicama uz prisustvo medija. Odabrane preduzetnice koje su učestvovale na konferenciji predstavile su svoje modele uspešnog poslovanja i podelile sa ostalima izazove sa kojima se susreću.

„Moramo zajednički da delujemo svih 365 dana u godini, kao i da se svakodnevno zalažemo za puno ostvarenje ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena u društvu“ – rekla je ministarka Anđelka Atanasković. Istakla je da žene preduzetnice čine samo četvrtinu ukupnog broja privrednika u Srbiji, ali da postoji trend povećanja broja žena na čelnim pozicijama u kompanijama što ukazuje da predan i naporan rad ne poznaje pol.

konferencija preduzetnica sa ministarkom

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, Milana Rilaković istakla je da su ukupno 23 ženske organizacije civilnog društva dobile bespovratnu podršku za realizaciju projekata u oblasti unapređenja položaja žena na tržištu rada i u cilju ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Branislava Simanić, direktorka sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije navela je da Privredna komora Srbije prepoznaje žensko preduzetništvo kao snažan resurs zapošljavanja i da ekonomsko osnaživanje žena treba da bude strateški projekat države.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, Sanja Popović Pantić ukazala je na uspešnost saradnje sa Ministarstvom privrede kroz zajedničke projekte na kojima su radili, među kojima je vođenje rodne statistike u oblasti preduzetništva, kako bi bilo moguće što preciznije praćenje trendova u razvoju ženskog preduzetništva i kreiranje adekvatnih mera.

Za kraj je ministarka zaključila: „Žene nikada nisu imale veću moć, snagu i pomoć od države da uspeju. Iskoristite to, a ministarstvo je tu da pomogne.“

Da žena treba svaki dan da se oseća privilegovano baš zato što je žena podsetili smo se ovog 8. marta, i da bez nedoumica može biti na čelu uspešnih preduzeća pokazujemo ličnim primerom. Učešćem na konferenciji kao i članstvom u Udruženju poslovnih žena Srbije podržavamo i ističemo važnost zajedničkog delovanja i međusobne podrške žena, jer zajedno možemo osvojiti svet.