Lekari „Kuće zdravlja“ juče su na Otvorenom univerzitetu održali predavanje na temu „Dijabetična retinopatija“ članovima Udruženja dijabetičara. Takođe, članovi su imali priliku da popuno besplatno prekontrolišu stanje svog vida, kao i tromesečni šećer.

Ova akcija imala je za cilj da ukaže na značaj prevencije stanja vida kod osoba obolelih od dijabetesa.

Dijabetes je podmukla i veoma ozbiljna bolest koja postepeno dovodi do oštećenja svih krvnih sudova, pa time i krvnih sudova očnog dna, što može dovesti do gubitka vida. Pregledima očnog dna i predavanjem na temu dijabetične retinopatije, oftlamološki tim „Kuće zdravlja“ želeo je da skrene pažnju na neophodnost posete oftalmologu neposredno nakon saznanja o povišenom nivou šećera u krvi.

Labaratorija „Kuće zdravlja“ prisutnim članovima Udruženja dijabetičara omogućila je kontrolu tromesečnog šećera. Ova analiza predstavlja dobar pokazatelj da li se i koliko pacijent pridržavao propisane terapije u roku od 3 meseca.

U Srbiji je registrovano preko 600 000 obolelih od šećerne bolesti. U Udruženju dijabetičara Subotica kažu da na svaku osobu obolelu od dijabetesa, dolazi još jedna koja ne zna da boluje od ove bolesti.