Glaukom predstavlja bolest vidnog živca, koja se manifestuje povišenim ili normalnim vrednostima očnog pritiska, progresivnim oštećenjem nervnih vlakana koja formiraju vidni živac, odumiranjem ganglijskih ćelija retine oko vidnog živca, gde se kao posledica ovih procesa javljaju ireverzibilni ispadi u vidnom polju.

Lečenje glaukoma zavisi od vrste glaukoma i dužine trajanja bolesti. Kapljična terapija, kao vid najčešće terapije ima za cilj da snizi vrednosti intraokularnog pritiska na vrednosti koji će sprečiti dalja oštećenja vidnog živca. Pored klasične kapljične terapije postoji i laserska terapija, kao i klasične hiruške metode.

Tip laserske intervencije koja će se izvesti zavisi od vrste glaukoma. Lasersko lečenje glaukoma je ambulantni tretman, koji traje kratko, radi se u topikalnoj kapljičnoj anesteziji, u potpunosti je bezbolan za pacijenta i nema neželjenih efekata.

Yag laser iridotomija

Yag laser iridotomija je metoda izbora za primarni glaukom zatvorenog ugla. U ljudskom oku se kontinuirano stvara tečnost koja se naziva očna vodica, od čije količine zavisi intraokularni pritisak. Očna vodica ima svoj fiziološki put kretnje, od mesta u zadnjoj očnoj komori gde se stvara u strukturi koja se naziva cilijarno telo, do mesta oticanja u prednjoj očnoj komori koje se naziva komorni ugao (slika 1).

Kretanje očne vodice

Kod pacijenata koji boluju od glaukoma zatvorenog ugla može doći do otežanog ili sprečenog normalnog toka i oticanja očne vodice iz različitih razloga. Primenom metode Yag laser iridotomije prave se arteficijalni, mikroskopski vidljivi otvori na dužici (slika 2), kojima se uspostavljaju olakšani putevi kretnje očne vodice iz zadnje u prednju očnu komoru (slika 3), i koji sprečavaju nastanak naglog skoka intraokularnog pritiska, koji je karakterističan za osobe koji boluju od glaukoma zatvorenog ugla. Yag laser iridotomija najbolje rezultate daje kada se radi preventivno kod ljudi koji imaju uske strukture prednje očne komore. Ova procedura se vrši ambulantno, traje kratko, bezbolna je, daje dobre i dugotrajne rezultate. Nakon terapije Yag laserom lekar odlučuje da li će biti potrebna dalja kapljična ili neka druga vrsta terapije.

Yag laser iridotomija Protok vodice posle tretmana