Glaukom predstavlja oboljenje vidnog živca usled povišenog očnog pritiska. Ova ozbiljna bolest, koju mnogi nazivaju „tihi ubica vida“ često ne daje nikakve simptome, te ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme može dovesti do ozbiljnih oštećenja, pa čak i do potpunog gubitka vida. Imajući u vidu da je glaukom drugi najučestaliji uzrok slepila u svetu, Svetska zdravstvena organizacija je borbi protiv ove podmukle bolesti posvetila čak nedelju dana u svom kalendaru zdravlja.

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma 2014.

Lekari oftalmološkog tima “Perfect Vision” poliklinike “Kuće Zdravlja” su, već četvrtu godinu za redom, na prigodan način obeležili Svetsku nedelju borbe protiv glaukoma. Na Otvorenom Univerzitetu u Subotici održali su predavanje o pojmu glaukoma, tehnikama dijagnostike, načinima lečenja i značaju prevencije a nakon predavanja izvršili su besplatno merenje očnog pritiska svim prisutnima. Akciji se odazvao veliki broj ljudi, uglavnom starije populacije, koji su na ovaj način saznali sve važne informacije o glaukomu, iskoristivši priliku da u razgovoru sa lekarom dobiju odgovore na sva njihova pitanja. 

Cilj akcije je podizanje svesti šire populacije o ozbiljnosti glaukoma i važnosti prevencije i redovnih oftalmoloških pregleda. 

Više o terapiji glaukoma pročitajte na: https://perfectvision.rs/usluge/glaukom-povisen-ocni-pritisak/

[nggallery id=29]