Ovaj tekst je namenjen upoznavanju naših pacijenta sa novom vrstom usluge koju pruža naša klinika, a to je ugradnja intraokularnih sočiva koji ispravljaju astigmatizam.

– Astigmatizam predstavlja prelomnu anomaliju oka koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače, tako da je njena zakrivljenost različita u različitim njenim meridijanima. Kao rezultat toga javlja se mutan vid.

Intraokularno sočivo

– Intraokularna sočiva su veštačka sočiva koja se hirurškim putem ugrađuju u oko najčešće za vreme operacije katarakte (slika 1 – veštačko sočivo, slika 2 – pozicija sočiva nakon ugradnje u oko). Sočiva postaju sastavni deo oka, ne uklanjaju se, pacijent ih ne oseća i nemaju rok trajanja.

Pozicija sočiva nakon ugradnje u oko

 –Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva, strukture oka koja se nalazi iza irisa (šarenice), i koja uzrokuje maglovit vid koji se u većini slučajeva ne može ispraviti naočarima. Jedini način rešavanja problema katarakte jeste hirurško uklanjanje katarakte i ugradnja veštačkih sočiva u oko – tzv. intraokularnih sočiva.

Kod ljudi koji imaju astigmatizam i kataraktu moguće je ugraditi veštačko sočivo u oko kojim će se pacijent rešiti problema katarakte i problema astigmatizma koji je prvenstveno vezan za anomaliju rožnjače. Takva sočiva se nazivaju torična intraokularna sočiva. Ukoliko pacijenti koji imaju astigmatizam ugrade standardna sočiva, po pravilu će dobiti naočare za daljinu i za blizinu, a ukoliko im se ugrade torična intraokularna sočiva, postoji velika verovatnoća da će biti nezavisni od nošenja naočara za daljinu, te će nositi samo naočare za čitanje.

Pacijenti koji imaju ovakav problem pre hirurške intervencije prolaze veoma precizan i opsežan pregled. Naša klinika poseduje dijagnostičku opremu koja parira najboljim klinikama zapadnih zemalja, što je od velikog značaja kod ugradnje ove vrste sočiva. Posedujemo mašine koje predstavljaju zlatni standard u ovoj vrsti hirurgije u svetu (slika 3 Penatacam HR – Nemačke proizvodnje-vodeći kornealni topograf trenutno u svetu, slika 4 Lenstar LS 900 – najbolji optički biometar na svetu, zlatni standard u izračunavanju indeksa zakrivljenosti rožnjače).

Kornealni topograf  Lenstar LS 900 - najbolji optički biometar na svetu

Uz odličnu dijagnostičku opremu i iskusan hirurški tim koji prati svetske preporuke i novine možemo našim pacijentima da ponudimo ovu vrstu usluge, koju ima svega nekoliko klinika u državi.