Zahvaljujući ubrzanom razvoju nauke i tehnologije, operacije katarakte (sive mrene) postale su daleko brže, efikasnije i bezbednije nego što je to bilo ranije. Ipak, strah i uznemirenost i dalje postoji kod pacijenata i to delom zbog činjenice da se za operaciju koristi lokalna, kapljična anestezija, te da pacijent ostaje budan tokom intervencije. 

Operacija mrene: Šta sve možete čuti, videti i osećati tokom operacije katarakte?U želji da odgovorimo na pitanja koja su često jedini uzročnik straha kod pacijenata, ukratko ćemo vam predstaviti šta je to sve što možete čuti, videti i osetiti u operacionoj sali za vreme operacije katarakte.

Neposredno pre početka intervencije hirurg će isprati vaše oči hladnom rastvorom koji čisti oči i pomaže u sprečavanju infekcije. Tokom ovog postupka, osetićete hladnoću na koži, ali ne i u očima, jer su vaše oči anestezirane.

Tokom operacije, hirurg koristi poseban mikroskop koji će u vaše oči emitovati svetlost. Moguće je da će vam ova svetlost smetati na početku intervencije, ali će se tokom operacije vaše oči priviknuti na ovaj osećaj.

Operacija sive mrene: Šta sve možete čuti, videti i osećati tokom operacije katarakte?

Jedno od najčešćih pitanja pacijenata je: „Šta ako trepnem u toku operacije?“. Ne brinite, ovo se ne može desiti jer će vam na kapke biti postavljen instrument koji će sprečiti treptanje.

Tokom trajanja operacije, čućete zvuk ultrazvučnog aparata pomoću kog se vrši uklanjanje katarakte.

Hirurg će koristiti poseban slani rastvor, pa možete osećati kako se rastvor sliva pored vaših ušiju.

Dok hirurg ugrađuje intraokularno sočivo na mesto prirodnog očnog sočiva, možete osetiti mali pritisak u oku. Nakon postavljanja sočiva neki pacijenti kažu da u tom trenutku vide kao kroz kristalni ćilibar tj. u žutim nijansama. Nemojte se uplašiti, ovo je kratkotrajnog efekta. Nakon ugradnje novog sočiva, vaš vid će postati bolji i kvalitetniji.

Ono što je važno naglasiti je da operacija ne traje duže od 15-20 minuta te da je u suštini bezbolna i sigurna za pacijenta.

Operacija katarakte: Šta sve možete čuti, videti i osećati tokom operacije katarakte?

Izvor: http://bit.ly/1H4xLml