U svetskom Kalendaru zdravlja 14. novembar ima poseban značaj jer se tada širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom, lekari našeg stručnog tima su i ove godine organizovali tradicionalnu humanitarnu akciju za naše sugrađane.

predavanje - dr Jovanović

Akcija je bila održana 19.11.2015. godine u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica, sa početkom u 17h. Naš stručni saradnik, ass. dr Jovanović Sandra, doktor medicinskih nauka i načelnik odeljenja za retinu Očne klinike u Novom Sadu, održala je veoma zanimljivo predavanje na temu “Dijabetes Mellitus i oko”. Jedinstvenu priliku da prisustvuju predavanju ovog renomiranog stručnjaka za bolesti zadnjeg segmenta oka, sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa dijabetičarima, prepoznao je veliki broj naših sugrađana. Po završetku predavanja, lekari našeg stručnog tima, dr Branka Ivošević i dr Ivana Ambruš Ivazović, su zajedno sa dr Jovanović svim prisutnima izvršili besplatne preglede očnog dna i dali odgovore na brojna pitanja i dileme.

Cilj ove akcije je ukazivanje na značaj prevencije i pravovremenih pregleda radi očuvanja vida dijabetičara. Dijabetes je podmukla i veoma ozbiljna bolest koja postepeno dovodi do oštećenja svih krvnih sudova, pa time i krvnih sudova očnog dna, što može dovesti do gubitka vida. Crna statistika pokazuje da je broj obolelih u stalnom porastu, a predviđanja Međunarodne federacije za dijabetes su da će do 2020. godine broj obolelih dostići više od 552 miliona.

Galeriju fotografija pogledajte ovde.