Dijabetes je podmukla i veoma ozbiljna bolest koja postepeno dovodi do oštećenja svih krvnih sudova, pa time i krvnih sudova očnog dna. Ove promene na očnom dnu, koje su praćene padom vidne oštrine, a u najtežim slučajevima i trajnim gubitkom vida, jednim imenom se nazivaju dijabetesna retinopatija.

O važnosti redovnih očnih pregleda dijabetičara, kao i načinima lečenja, razgovarali smo sa stručnim saradnikom očnog centra Kuće zdravlja, ass dr Sandrom Jovanović. 

  • Svaki pacijent oboleo od šećerne bolesti mora redovno dolaziti na pregled očnog dna, kako bi se na vreme primetili znaci oboljenja i savetovala dalja terapija. Što se duže čeka, sve je teže postići zadovoljavajući rezultat, a na kraju za očuvanje minimalnog vida, jedina opcija ostaje složeni operativni zahvat (vitrektomija) – istakla je dr Jovanović. 

Doktorka nam je objasnila i koji sve načini lečenja postoje. 

  • Laser fotokoagulatorU ranoj fazi dijabetesne retinopatije, pacijenti se javljaju zbog pada vidne oštrine uzrokovane otokom žute mrlje i tada se primenjuje laserska terapija žute mrlje. Laser tetman može biti u vidu ciljanog tetmana mikroaneurizme – proširenja kapilara u regiji žute mrlje, nastala usled dugotrajnog stanja povišenog šećera u krvi, kao i laser tretman u vidu rešetke čime se stvaraju kanali za odvođenje viška tečnosti. U najboljem slučaju laser tarapija zaustavlja dalje propadanje vida. Kod otoka žute mrlje, mnogo veća efikasnost tetmana se postiže ukoliko se laser kombinuje sa lekovima iz grupe inhibitora VEGF koji se aplikuju inekcijama u dubinu oka, a sve u cilju smanjenja otoka i lakšeg i efikasnijeg dejstva lasera. Pojava novoformiranih krvnih sudova je hitna indikacija za laserski tretman celokupnog očnog dna (panretinalna laserfotokoagulacija), koji ima za cilj da dovede do povlačenja patoloških krvnih sudova. Na taj način sprečavamo nastanak po vid opasnih komplikacija (krvarenje u unutrašnjost oka, trakciono odvajanje mrežnjače, neovaskularni glaukom) koje bi u suprotnom dovele do slepila. 

Novina u očnom centru Kuće zdravlja je primena najsavremenijeg oblika terapije u lečenju otoka žute mrlje, čime je Kuća zdravlja postala jedna od svega par klinika u zemlji koja pruža ovu vrstu usluge.

  • Od skoro je u našoj zemlji registrovan još napredniji oblik leka, koji je prema svetskim studijama, dokazano najefikasnija terapija u lečenju otoka žute mrlje različite geneze. U pitanju je biorazgradivi implant dexametasona koji se ubacuje u oko i već kroz nekoliko dana doprinosi smanjenju otoka i poboljšanju vidne oštrine. Ovaj lek je konforniji za pacijente zbog manjeg broja potrebnih davanja (efekat leka traje u oku i do šest meseci) a samim tim smanjujemo mogućnost infekcije. Ova vrrsta terapije se, osim samostalno, kod navedenih stanja može uspešno kombinovati sa anti VEGF terapijom. – završava dr Jovanović.

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se širom sveta obeležava 14. novembra, stručni tim Perfect Vision-a, pružiće svoj doprinos borbi protiv ove bolesti održavanjem predavanja i besplatnih pregleda očnog dna. Ova tradicionalna akcija biće održana u četvrtak 19.11. na Otvorenom univerzitetu (sala 213, I sprat), sa početkom u 17h.