Već četvrtu godinu za redom, lekari očnog centra “Perfect Vision” predavanjem i besplatnim očnim pregledima obeležili su Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Dijabetes oka  Šećerna bolest oka

Ova tradicionalna akcija koja se obeležava sa ciljem ukazivanja na značaj prevencije stanja vida kod osoba obolelih od dijabetesa, održana je 03.12.2014. godine u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici. Nakon predavanja dr Spomenke Konstantinović na temu “Uticaj šećerne bolesti na vid”, svim prisutnima je izvršeno merenje očnog pritiska i pregled očnog dna.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa  Šećerna bolest oka

Dijabetes je podmukla i veoma ozbiljna bolest koja postepeno dovodi do oštećenja svih krvnih sudova, pa time i krvnih sudova očnog dna, što može dovesti do gubitka vida. Promene mogu napredovati dugo i neprimetno i stoga su od ključnog značaja redovni pregledi očnog dna, kako bi se što ranije započelo sa lečenjem. Što se duže čeka, sve je teže postići zadovoljavajući rezultat, a na kraju za očuvanje minimalnog vida, jedina opcija ostaje složeni operativni zahvat (vitrektomija).

Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes u svetu sa dijabetesom živi oko 366 miliona ljudi. Poražavajuća statistika predviđa da će u narednih 20 godina broj obolelih porasti na oko 552 miliona. U Srbiji je registrovano preko 600.000 obolelih. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da na svaku osobu obolelu od dijabetesa, dolazi još jedna koja ne zna da boluje od ove bolesti.

Više fotografija pogledajte na: flickr