Besplatnim pregledima i predavanjem na Otvorenom univerzitetu Očni centar “Perfect Vision“ obeležio je Međunarodni dan belog štapa.

Interesovanje za besplatan pregled vida je, kao i svake godine bilo veliko, te je sala 212 na Otvorenom univerzitetu bila ispunjena do poslednjeg mesta. Nakon merenja očnog pritiska i pregleda očnog dna, koji zahteva širenje zenica, uglavnom stariji sugrađani imali su priliku i da se upoznaju sa najčešćim uzrocima slepila, preventivnim merama i pravom vremenu za odlazak kod oftalmologa.

Očni centar "Kuće zdravlja" obeležio Svetski dan belog štapa

– Među četiri glavna uzročnika slepila su senilna degeneracija makule koja pogađa uglavnom starije osobe preko 50 godina starosti, zatim dijabetična retinopatija kao posledica šećerne bolesti, glaukom i katarakta. Najvažnije je na vreme otkriti bolesti, kako bi se na vreme počele lečiti. Ne bi trebalo čekati da nešto zaboli i da nešto ne valja, trebalo bi se javiti pre toga. Prve naočare za čitanje, koje su potrebne posle 40 godine trebalo bi osobu da navedu da se javi očnom lekaru na kompletan pregled, pa ako se utvrdi da je sve dobro tim bolje, a ako ne, da možemo da reagujemo na vreme – savetuje oftalmolog dr Ivana Ambruš Ivazović.

Očni centar "Kuće zdravlja" obeležio Svetski dan belog štapa

Posebna pažnja bila je posvećena katarakti, sa kojom se suočava svaka peta osoba posle 60. godine starosti.

– Kod većine ljudi se javlja katarakta, genetska predispozicija, uslovi života, izloženost zračenju i pušenje su faktori rizika za nastanak ovog oboljenja. Danas koliko primetimo, najveći deo očne patologije ide na kataraktu – kaže dr Ambuš Ivazović i dodaje da iako ne postoji adekvatna medikamentozna terapija za kataraktu, neprijatne smetnje vida se mogu otkloniti – Katarakta je rešivo stanje, ali i dalje jedini način lečenja je operacija. Nikakve kapi, lekovi, tablete koji postoje na tržištu nisu rešenje za sprečavanje i lečenje katarakte, to je moguće samo operacijom. Očni centar „Perfect vision“  vrši tu vrstu operacije, modernom ultrazvučnom metodom, a u tom delu oftalmologije smo, mogu slobodno reći, eksperti.“

Izvor: subotica.com

Ostale slike možete pogledati klikom na ovaj LINK.