Lasersko skidanje dioptrije je hirurška procedura gde se koristi kompjuterski vođen laser za trajno ispravljanje vida, odnosno otklanjanje dioptrije sa najmanjim brojem komplikacija u odnosu na sve operacije na ljudskom telu.

Istina ili zabluda? Da li je lasersko skidanje dioptrije trajno?

U nastavku teksta, slede tri činjenice koje bi trebalo da znate u vezi sa laserskim skidanjem dioptrije:

  1. UKLANJANJE DIOPTRIJE JE TRAJNO – TAČNO

Lasersko skidanje dioptrije će trajno otkloniti problem i rešiti Vas dioptrije, tj refrakcione greške (dioptrija) koje su jednom ispravljene laserom, više se neće vratiti na stanje pre operacije. 

  1. LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE SPREČAVA STARENJE OČIJU – ZABLUDA

Kako starite, Vaše oči gube sposobnost da jasno vide predmete (ili slova) u blizini i to se zove presbiopija. Tokom starenja, iako ste ranije skinuli dioptriju, sa pojavom prvih simptoma presbiopije biće Vam potrebne naočare za čitanje.

  1. NEKIM PACIJENTIMA ĆE BITI POTREBAN RETRETMAN – TAČNO

U najvećem broju slučajeva, pacijenti više ne nose naočare za vid ili kontaktna sočiva, ali u vrlo malom procentu može da dođe do povrata manjeg dela dioptrije usled daljeg rasta oka  ili promene zakrivljenosti rožnjače, što za posledicu može imati da se deo Vaše kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma opet pojave i u tom slučaju se može obaviti retretman.