Očni tim „Perfect Vision“, poliklinike „Kuća zdravlja“ iz Subotice i ove godine je posetio Zrenjanin u sklopu akcije besplatnih pregleda i edukovanja stanovništva o očnom zdravlju.

Besplatni očni pregledi - Zrenjanin

Ovo je treća poseta očnog tima iz Subotice, koja se po zainteresovanosti građana Zrenjanina nije razlikovala. Gužva u maloj sali Kulturnog centra, pa čak i hodniku, potvrđuje činjenicu da je ovde potreba za očnim pregledima i te kako velika. Opšte je poznato da je očna ambulanta u Specijalističkoj poliklinici u okviru zrenjaninske bolnice preopterećena pregledima, te je jasno zbog čega se Zrenjaninci na ovakvu dodatnu opciju jedne privatne poliklinike, uvek odazivaju u velikom broju.

-U vašem gradu smo održali predavanje na temu glavnih uzroka slepila u svetu, a to su glaukom, katarakta, i degenerativne promene. Predavanje je održala naša doktorka Ivana Ambruš Ivazović, nakon čega smo svim zainteresovanima na licu mesta pogledali očno dno, merili smo očni pritisak i dioptriju. Upravo je merenje dioptrije nova opcija koju smo od ove godine uveli u okviru ovih besplatnih preleda. To je nešto osnovno gde možemo da pogledamo i kažemo ljudima ovde na terenu da imaju potrebu za nošenjem naočara, ali da bismo prepisali odgovarajuća stakla ipak treba uraditi detaljniji pregled na aparatima koje ne možemo da nosimo na teren. Cilj ovih akcija je da se ukaže na preventivne preglede, da zdravlje očiju treba da se kontroliše bar jednom godišnje ili na svakih šest meseci, zavisnosti od stanje i potrebe, kaže za portal I love Zrenjanin Miljana Ivošević ispred očnog tima „Perfect vision“.

Besplatni očni pregledi - Zrenjanin

U njihovu polikliniku u Subotici odlazi i značajan broj pacijenata iz Zrenjanina koji tamo dobijaju sve moguće preglede i kosultacije sa stručnjacia iz državnih i drugih privatnih klinika.

–  Jedan broj lekara bavi se problemom žute mrlje, drugi specijalisti su zaduženi za glaukom, i zaista smo gledali da okupimo vrhunski tim lekara i da pokrijemo sve oblasti kada su u pitanju pregledi, operacije i lečenje oka. U okviru ovih preventivnih pregleda vrlo često ljudima otkrijemo glaukom. To je bolest čije se prisustvo u početku ne primećuje, sužava periferno vidno polje, vid mnogo ne slabi, a pacijent nije ni svestan da je glaukom prisutan, kaže Ivošević.

Besplatni očni pregledi - Zrenjanin

Zainteresovani koji nisu uspeli da dođu na besplatan pregled u Zrenjaninu mogu posetiti „Perfect vision“ i obaviti preglede oka. U samoj poliklinici zenice se šire tri puta, meri se očni pritisak, gleda se očno dno, određuje se dioptrija, radi se pregled na biomikroskopu, određuje se vidna oštrina, odnosno, prati se subjektivni vid, a ukoliko nakon svega toga postoji potreba za dodatnim pregledima, pacijent i to obavlja u okviru iste poliklinike.

Izvor: http://ilovezrenjanin.com/

Ostale slike možete pogledati klikom na: https://www.flickr.com/