Anto Marić je mašinovođa u penziji iz Vrbasa. Ceo radni vek je prolazio stroge lekarske kontrole, bio je uvek zdrav i u punoj snazi. Lekare je kaže, na svu sreću, retko viđao.

Početkom godine je primetio da sve slabije vidi na desno oko. Slika je iz dana u dan postajala sve maglovitija i mutnija. Mislio je da je to normalna posledica njegovih godina i da će rešiti problem naočarima. Međutim, u maju je naglo izgubio vid na desnom oku.

Život sa kataraktom

Svakodnevni poslovi su mu postajali pravi pakao.

„Kroz kuću sam hodao kao bez pola glave, često promašim stepenicu, morao sam uvek da se pridržavam za predmete sa strane… Ma, baš je teško, pakao! Nisam mogao da funkcionišem i otišao sam u bolnicu na pregled. Kažu – katarakta, mora se operisati. Upute me za Novi Sad i tamo kažu da će me staviti na listu, pitanje je kada ću doći na red.“

Na našu adresu je poslao pismo u kom nas moli da mu pomognemo. U roku od nekoliko dana, Ante je došao na pregled.

„U susednoj ulici je čak 6-oro komšija operisano kod vas i svi su prezadovoljni. Kažu: „U Subotici operiše jedna doktorka, bez injekcija i bolova, sve gotovo za 10 minuta“. Tako da nisam imao sumnje kome da se obratim za rešenje mog problema. Samo što sam poslao pismo, zove me sestra Jelena i pita kada mogu doći na pregled.“

Pregled za operaciju katarakte

[nggallery id=67]

U sklopu preoperativnog pregleda gdinu Mariću je izvršen kompletan očni pregled sa širenjem zenica, određena je vidna oštrina, izmeren očni pritisak i izvršen pregled prednjeg i zadnjeg dela oka na biomikroskopu. Dioptriju intraokularnog sočiva, koje se tokom operacije ugrađuje u oko, odredili smo ultrazvučnom biometrijom.

U istom danu je u našoj ustanovi izvršio kompletnu preoperativnu pripremu koja podrazumeva internistički pregled i laboratorijske analize.

Operacija katarakte

Gospodin Marić je imao veliki tumor na desnom kapku. Dr Branka Ivošević je donela odluku da je najpre potrebno izvršiti eksciziju tumora, pa tek tada uraditi operaciju katarakte.

[nggallery id=68]

Nakon nekoliko dana, na zakazanu operaciju katarakte, Ante je došao pomalo zabrinut i pod tremom. Operacija je trajala svega 15 minuta, a zahvaljujući kapljičnoj anesteziji, zahvat je bio bezbolan i ugodan za pacijenta.

„Neverovatno, ali ništa nije bolelo! Čak nisam imao ni osećaj da mi se nešto radi na oku. Sve je tako nežno i profesionalno urađeno, ne znam da li je do anestezije ili do doktorice Branke. Vreme je proletelo, nisam ni znao da je kraj, mislio sam da smo tek na pola puta.“

Savršen vid bez katarakte

Na drugoj kontroli, gospodin Marić se pojavio kao potpuno drugi čovek. Nasmejan, agilan, vidno raspoložen.

Na prvom pregledu, Ante je video samo svetlost. Samo 7 dana nakon operacije, njegova vidna oštrina iznosi 0.63, tj. ima bolji vid na operisanom nego na drugom oku.

„Da budem iskren, nisam imao nadu da će biti dobro. Davao sam svega 5% šanse da ću videti posle operacije, bojao sam se zbog mojih godina, zbog tumora… Sada vidim bolje na operisano oko, nego na ovo moje drugo zdravo oko! Zahvaljujem se svima, svaka vam čast! Nemam reči, ovo je kao dar sa neba, divno je kad čovek vidi sa oba oka!“

[nggallery id=69]