Od moje 3. godine, nisam mogla da zamislim nijedan jedini dan bez naočara. Vremenom, zbog degeneracije makule, moj vid se žestoko pogoršavao. Iz straha da ću izgubiti vid, a vođena osećajem da je mojoj deci majka još uvek veoma potrebna, donela sam odluku da nešto preduzmem.

 Bokor Erika i dr Ivošević

Obišla sam nekoliko klinika u Mađarskoj i Rumuniji, u potrazi za operacijom kojom bih mogla sačuvati – poboljšati svoj vid. Međutim, zbog makularne degeneracije, niko nije hteo da preuzme odgovornost i da me operiše. Dobila sam preporuku da pomoć potražim u klinici u Subotici. Na vašem sajtu sam pronašla potrebne informacije, nakon čega sam odlučila da vas kontaktiram.

Posebno bih pohvalila ljubaznost i strpljenje koje ste mi ukazali. Prvi kontakt smo uspostavili u februaru, a operisana sam u junu. Svo to vreme smo bili u komunikaciji, dali ste odgovor na svako moje pitanje i pružili ste mi nadu da možete rešiti moj problem. Ulili ste mi snažno poverenje i veru, zbog čega sam i odlučila da pređem 600km i dođem do vas.

Bili ste veoma predusretljivi, maksimalno ste se trudili oko mene i učinili ste sve da mi boravak u Subotici učinite komfornim. Obezbedili ste mi smeštaj u lepom apartmanu u centru grada. Sticajem okolnosti, vlasnica apartmana je psiholog, tako da mi je razgovor sa njom veoma prijao i pomogao mi da otklonim i ono malo sumnje koju sam imala. Zahvaljujući vašoj  dobroj organizaciji, za samo tri dana sve je bilo gotovo.

1. dan – pregled

Kada sam otvorila vrata klinike, bila sam blago rečeno iznenađena. Nisam mogla da zamislim da je ovoliko lepo, prostor je divan, osoblje je nasmejano, svi su voljni da pomognu… Ugođaj je zaista divan, kao da sam ušla u neki „mini magic world“.

Sva dijagnostička snimanja radio je Davor, koji je bio zaista divan. Posebno bih pohvalila doktorku Branku koja se veoma posvetila mom pregledu. Dala mi je sve potrebne informacije i to ne samo meni već i mom sinu koji je bio sa mnom u pratnji. Oduševilo me je to što vam nije važan samo pacijent, već i osobe koje su tu da pacijentu pruže podršku.

 Bokor Erika - kontrolni pregled nakon ugradnje sočiva

Moj utisak nakon prvog dana je bio da je ovde sve super – doktorka, osoblje, prostor, usluga… Sve je zaista naj, naj, naj! Sa nestrpljenjem, ali i malom dozom straha, sam čekala sutrašnji dan kada je bila zakazana operacija sa ugradnjom asferičnih intraokularnih sočiva.

2. dan – operacija

Moram da priznam da sam bila baš uplašena pred operaciju. Odmah po završetku sam shvatila da nije uopšte bilo potrebe za tim. Operativni zahvat nije bolan, osećaj je malo neprijatan, kao da mi je komarac ušao u oko.

Operacija je rađena u lokalnoj anesteziji, što mi je u prvi mah zasmetalo jer sam mislila da je bolje da me uspavaju. Ali sada shvatam da je lokalna anestezija koja se daje u obliku kapi, bez injekcija, definitivno najbolja opcija, jer čim se operacija završila, ja sam otvorila oči i mogla da vidim efekte operacije. Prosto sam otvorila oči i konačno, posle toliko godina, videla sam svojim očima, bez naočara! Taj osećaj se ne može opisati.

Napomenula bih da moj cilj nije bio da se oslobodim naočara (nikad mi nisu smetale), želela sam samo da sačuvam, eventualno poboljšam svoj vid. To što sad vidim bez naočara je pravo čudo, jedan bonus poklon za mene. Hvala i milion puta hvala dr Branki i njenom celom timu.

 Ja sam iz malog mesta gde se svi znaju. Praktično svi u gradu su znali da su me odbijali za operaciju i da sam došla u Suboticu. Svi su sa nestrpljenjem čekali da im moj sin javi ishod.  Možete zamisliti njihovo oduševljenje kada im je javio da je operacija uspela!

3. dan – kontrola

Na prvoj kontroli dan posle operacije, doktorka mi je saopštila da je operacija uspešno izvršena i da će se moj vid tek stabilizovati. Naredna kontrola je zakazana za 7 dana.

Pridržavala sam se svih uputstava od doktorice, odmarala sam i stavljala propisanu terapiju. Svakim danom vid je bio sve bolji. Bilo mi je čudno što više ne nosim naočare, jer su 42 godine one bile sastavni deo mene. Sada čim ustanem ujutru i odem u kupatilo, mogu da vidim svoj lik u ogledalu, čisto i jasno.

Nakon sedam dana, došla sam na sledeću kontrolu. Mislim da ne mogu rečima opisati osećaj kada mi je doktorka saopštila da je moj vid sada 100%-tni! Instiktnivno sam je zagrlila i zaplakala. Ovom operacijom, meni se otvorio novi svet, jer konačno vidim svojim očima!  

Želim da vam uputim jedno veliko HVALA! Prvo i najveće hvala upućem dr Branki koja me je spasila. Hvala i devojci na prijemnom pultu Neveni, koja mi je na tečnom mađarskom davala sve potrebne informacije, hvala Slađi instrumentarki u sali koja mi je takođe na mađarskom objašnjavala čitav tok operacije, hvala Davoru koji me je pripremao za operaciju, a posebno bih pohvalila Doru, devojku koja je strpljivo odgovarala na sva moja pitanja i bez koje ne bih bila ovde gde sam danas!

Kod vas sam se osećala zaista lepo i bez obzira na udaljenost, samo ovde ću dolaziti na sve kontrole, jer poverenje koje sam stekla u vas neću pronaći na drugom mestu.

 

S poštovanjem,

Erika Bokor (45 godina), spa manager, Sovata (Rumunija)