Današnja deca odrastaju u digitalnom svetu, gde su televizori, kompjuteri, tableti i pametni telefoni deo njihove svakodnevice.

Saveti za decu koja puno vremena provode pred kompjuteromOvo se u velikoj meri negativno odražava na pravilan rast i razvoj dece, jer uzročno posledično dovodi do smanjenja fizičke aktivnosti, rada u neadekvatnim uslovima i stvaranja loših navika, koje je kasnije teže ispraviti.

Kompjuteri mogu da uzrokuju očne smetnje

[rt_cols] [rt_col width=“8/12″]

Višesatno gledanje u monitor predstavlja stres za dečije oči, jer zahteva pojačano naprezanje i fokusiranje. Dok su koncentrisani na sadržaj na ekranima, deca zaboravljaju da trepću, što dodatno isušuje njihove oči. Posledice su peckanje i crvenilo očiju, glavobolja, zamor i nejasan vid.

[/rt_col] [rt_col width=“4/12″]

Istraživanja su pokazala da svako 10. dete u Srbiji uzrasta 7-14 godina ima neke probleme sa vidom.

[/rt_col] [/rt_cols]

Naučite decu da pravilno koriste računare

Umerenost i odmor

Najvažnije je ograničiti vreme provedeno pred ekranima uz pravljenje čestih pauza. Savetuje se da nakon svakih 20 minuta pred ekranima, deca naprave 15 minuta odmora.

Saveti za decu koja puno vremena provode pred kompjuteromPozicija računara

Vrh monitora treba da je u nivou očiju, na udaljenosti oko 45-70 cm, sto u visini oko 70 cm, a stolica u skladu sa ergonomskim zahtevima.

Podešavanja monitora

Savetuje se upotreba kvalitetnjih monitora, uz podešavanje ugodnog kontrasta i osvetljenja. Veličina teksta treba da je dovoljno velika, kako ne bi dodatno naprezali oči prilikom čitanja.

Klimatski uslovi

U prostoriji gde dete boravi ne bi trebalo da bude suviše topao i suv vazduh, a naročito bi trebalo izbeći izloženost direktnom strujanju vazduha iz klima uređaja, što dodatno isušuje oči.

Osvetljenje

Dnevna ili veštačka svetlost ne sme padati dirketno na ekran, jer to stvara refleksiju. Najbolje je da deca koriste računar po dnevnom svetlu, jer loše veštačko osvetljenje često zamara oči.

Vodite decu na redovne očne preglede

Prvi očni pregled se savetuje u dobi od 3-4 godine. Ukoliko je nalaz uredan, sledeći obavezan pregled je pred polazak deteta u školu. Nakon toga se savetuju rutinski pregledi na svakih 2 godine kako bi se pratio razvoj dečijeg oka.

Saveti za decu koja puno vremena provode pred kompjuterom

Povezani linkovi: https://perfectvision.rs/wp-content/uploads/2013/01/sta-roditelji-treba-da-znaju-o-razvoju-vida-svoga-deteta/