Lasersko skidanje dioptrije se u najvećem broju slučajeva vrši putem dve tehnike: LASIK i PRK, koje i u našem očnom centru koristimo za korigovanje dioptrije pacijentima. Obe metode su podjednako uspešne sa krajnjim rezultatom jasnog vida bez upotrebe naočara ili kontaktnih sočiva. Ali, koja je najbolja za vas? Koju bi dr Branka Ivošević preporučila? Pročitajte u nastavku.

Na koji način se u praksi vrši PRK, a na koji način LASIK metoda?

Obe metode su gotovo potpuno bezbolne. Na kapke se postavlja mali aparat koji sprečava treptanje u toku intervencije. Neznatne razlike ogledaju se u tome što kod LASIK tehnike postavljamo na oko mali intrument ( mikrokeratom) u vidu prstena koji vrši blagi pritisak na oko sa zadatkom da napravi poklopčić (flep) koji se potom sklanja na stranu kako bi laser mogao u roku od par sekundi skinuti dioptriju pomoću UV zdraka potpuno neosetno za pacijenta. Nakon toga se flep vraća na svoje mesto, kapaju se antibiotske kapi i isti postupak se ponavlja na drugom oku ukoliko je potrebno skinuti dioptriju oba oka što je najčešći slučaj. Za lasersko skidanje dioptrije oba oka potrebno je potrebno je svega desetak minuta. PRK metoda je donekle slična, ali za razliku od LASIKA ne koristimo mikrokeratom, već nežnu četkicu kojom skidamo površni sloj rožnjače (epitel) kako bi rožnjača bila spremna za lasersko skidanje dioptrije takođe pomoću UV zraka. Za kraj kao i kod LASIKA, ukapavamo antibiotske kapi, ali i postavljamo meko terapijsko sočivo dok epitel ne zaceli. Za ovu metodu je potrebno je takođe desetak minuta.

lasik operacija

prk operacijaKoju tehniku preferirate?

Često me to pacijenti pitaju. Postoje ubedljivi razlozi zašto preferiram PRK tehniku. Moja sedamnaestogodišnja praksa mi je pokazala da za raliku od LASIKA koji zaista daje wow efekat u vidu brzog oporavka, ona ipak seče rožnjaču i čini oko neotpornijim u odnosnu na PRK tehniku gde se ne seče rožnjača i oko ostaje mnogo otpornije na bilo kakve povrede. Nikada se ne zna da li će se prilikom različitih sportskih aktivnosti ili prilikom obavljanja različitih profesionalnih delatnosti desiti povreda oka. U tom slučaju pacijenti kojima je dioptrija uklonjena PRK tehnikom imaju daleko bolju prognozu jer se tada oko ponaša kao bilo koje zdravo oko na kojem nije vršena pređašnja hirurška intervencija. Drugi veliki benefit ove tehnike je što pacijenti koji će možda nekad u životu pojaviti glaukom, imaju daleko bolju prognozu odnosno glaukom će se mnogo bolje lečiti i vid će duže biti sačuvan. Prema tome, kao hirurg sam svesna da moja odluka može biti nekada i veoma kobna po pacijente i moje lično mišljenje je da razmišljam dalekoročno o zdravlju očiju naših pacijenata.

Koju metodu koristite u praksi?

Oftalmolog je dužan da nakon izvršenog pregleda proceni za koju tehniku je pacijent bolji kandidat. U dugom nizu godina vršeći preglede pacijenata i pripreme za lasersko uklanjanje dioptrije primetila sam naročito poslednjih 5 – 6 godina da nam dolaze mladi pacijenti koji sve više imaju izražen sindrom suvog oka. Jedan od obaveznih delova pregleda za ovu operaciju je merenje suznog filma. Kako je sindrom suvog oka postao učestala pojava, to je još jedan od faktora koji me je poveo u pravcu da moja dominantna tehnika bude PRK. Ona može da se vrši upravo kod pacijenata koji imaju suvo oko i ne remeti im ni blizu u toj meri suzni film, kao što to čini LASIK tehnika. Još jedan dodatni benefit PRK tehnike je što može da se vrši kod pacijenata koji imaju veoma tanku rožnjaču, a ukoliko je potreban retretman (ponovno uklanjanje vraćenog manjeg dela dioptrije tokom vremena) tehnički je znatno lakše izvodljiv iz razloga što je rožnjača nakon ove tehnike deblja i moguće je skinuti gotovo svaku „vraćenu dioptriju“.

Lasersko skidanje dioptrije akcija

Kako izgleda oporavak kod ove dve tehnike?

Postoperativni oporavak se razlikuje. Kod LASIK tehnike je nešto kraći i simptomi su vrlo blagi. Za razliku od LASIKA, pacijenti nakon PRK imaju izvesne postoperativne simptome kao što su grebanje, peckanje i suzenje i ovi simptomi traju 2 do 3 dana nakon operacije. Što se tiče vida, identično poboljšanje vida se dobija i LASIK i PRK tehnikom, samo što je oporavak vida kod PRK tehnike nešto duži. Ukoliko biste mene lično pitali kojom tehnikom bih sebi skinula dioptriju, to bi uvek bila PRK tehnika.

 

dr branka ivosevic perfect vision– dr Branka Ivošević, Perfect Vision Subotica

Nadamo se da smo ovim dali odgovore na vaša pitanja i da smo bar donekle razbili neke od vaših strahova. Uvek vam stojimo na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice. Pišite nam na mejl marketing@kucazdravlja.rs ili nam se obratite putem naših društvenih mreža.