Danas život ne možemo zamisliti bez modernih tehnologija. Upotreba računara, pametnih telefona, tableta i drugih uređaja je postala neizostavni deo naše svakodnevice. Pored brojnih prednosti i olakšica koje nam ovi alati donose u privatnom i poslovnom životu, postoje i određene posledice po zdravlje naših očiju.

Ovaj tekst takođe čitate sa mobilnog telefona, kompjutera ili laptopa. Verovatno vam je promaklo da ste tom prilikom treptali ređe od prosečnih 5 do 10 puta u minuti. Nakon dužeg vremna gledanja u ekrane javiće se glavobolja i neprijatnost u predelu očiju. Svima nam je poznat taj osećaj zar ne?

Ova pojava se naziva „sindrom kompjuterskog vida” i sa njim se susreće između 70-75% populacije bez obrira da li imaju problema sa vidom ili ne. Glavni simtomi su pojava crvenila u očima, suvoća kao i neprijatno peckanje u očnom predelu praćeno vrlo često i glavoboljom. Na sreću, nema dokaza za sad da ovo stanje dovodi do trajnih problema.

Veću zabrinutost izaziva sve češća pojava kratkovidosti najpre kod dece, ali i kod odraslih.

Može se reći da je jedan od glavih krivaca za takvo stanje razvoj mobilnih telefona. Iz godine u godinu grafika i boje na ekranima naših džepnih uređaja se poboljšavaju donoseći nam bolji doživljaj prilikom korišćenja.
Nažalost uz to se povećava i zračenje ekrana kao i smanjena mogućnost oka da se prilagodi objektima na različitim udaljenostima. Vrlo često visoka rezolucija slike koju gledamo sa udaljenosti manje od 50 cm dovodi do toga da se oči fokusiraju na predmete u blizini, a postepeno slabi sposobnost oka da izoštri udaljene predmete.
Boravak u prirodi i umerena izloženost prirodnoj dnevnoj svetlosti može da ublaži ovu pojavu i uspori razvoj kratkovidosti.

Sta možemo učisuve oci kompjuterniti?

Mnogo možemo učiniti za zdravlje naših očiju malom promenom naših navika. Peporučuju se češće pauze prilikom dužeg korišćenja mobilnog ili računara, povremeno odmaranje očiju i gledanje u daljinu pri prvim simptomima zamora.

Takođe, dosta pomaže i da se smanji jačina osvetljenosti ekrana i tamnije pozadine kad za to postoji mogućnost da bi se izbegla suvoća i peckanje očiju. Ukoliko se sindromi suvih očiju nastavljaju, veštačke suze (Bepanthol, Thealoz Duo…) mogu biti rešenje. To su kapi koje vraćaju očima prirodnu vlažnost, a možete ih pronaći i u našoj optici.
Svakako, trebalo bi da savremene tehnologije koristimo umereno. Međutim, mnogi ljudi ne mogu da utiču na vreme provedeno za računarom usled posla. U tom slučaju preporučuju se naočare specijalno patentirane da filtiraju štetno zračenje i spečavaju refleksiju. Perfect Vision optika nudi izbor kvalitetnih zaštitnih naočara sa zaštitnim plavim filterom za ekrane.

Ukoliko i dalje budete imali smetnje sa vidom svakako je najbolje obratiti se oftalmologu. Na raspolaganju vam stoji stručni tim sa najboljim oftalmolozima iz cele zemlje u očnom centru Perfect Vision, da vam daju savet kako da na najbolji način brinete o zdravlju vaših očiju.