I ove godine prisustvovali smo simpozijumu Evropskog udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga (ESCRS), koji je bio održan u Istanbulu od 20. do 22. februara

XIX Kongres Evropskog udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga (ESCRS) - Istanbul

Najveća imena svetske oftalmologije su održala predavanja i kurseve iz oblasti hirurgije katarakte, refraktivne hirurgije, medikamentoznog i hirurškog lečenja bolesti rožnjače. Posebnu pažnju privukle su operacije koje su uživo prenošene i tokom kojih smo imali priliku da vidimo nanovije tehnike operacije katarakte i upotrebu najsavremenijih urađaja koji se trenutno u svetu koriti u ovoj oblasti.

U toku kongresa blizu 2000 učesnika je imalo priliku da čuje 450 predavanja i preko 400 elektronskih prezentacija. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim farmaceutskim proizvodima 45 velikih farmaceutskih firmi.

Posebno smo izdvojili ono što je privuklo našu pažnju:

  • Video izjava dr A. John Kanellopoulos-a:

  • Video izjava dr Borisa Malyugin-a:

Uživali smo u hirurgiji uživo iz operacionog bloka u operacijama sive mrene tokom kojih su kolege iz Turske primenile nove hirurške tehnike, najnovije vrste intraokularnih sočiva koristeći nasavremeniju opremu.

Imali smo priliku da sa kolegama iz regiona, Amerike, Azije i Evrope razmenimo stručna mišljenja i saznamo novine iz oblasti hirurškog i konzervativnog lečenja.

Naš tim će i u budućnosti nastojati da daljim usavršavanjem i praćenjem savremenih trendova dijagnostike i lečenja  očnih oboljenja pruže našim pacijentima najkvalitetnije usluge.

Sledeći jesenji kongres ESCRS je zakazan za 5-9. septembar 2015. i biće održan u Barseloni.