U svetskom Kalendaru zdravlja period od 08. do 14.03.2015. ima poseban značaj jer se tada širom sveta obeležava Nedelja borbe protiv glaukoma. Činjenica da je Svetska zdravstvena organizacija čak nedelju dana posvetila borbi protiv ove teške bolesti, svedoči o ozbiljnosti iste.

Svetska nedelja borbe protiv glukoma 2015

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma

Glaukom (zelena mrlja) nastaje usled nagomilavanja tečnosti u oku, zbog zapušenih odvodnih kanala, što rezultira povišenim očnim pritiskom. Povišen očni pritisak gura vidni živac izazivajući njegovo oštećenje i razara ga deo po deo. Ukoliko se ne leči, oštećenje vidnog živca ima za posledicu progresivan, permanentni gubitak vida, što počinje neprimetnim ispadima u vidnom polju koji napreduju postepeno, sve do potpunog slepila. 

 

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma 2015 - besplatni očni pregledi

Ova podmukla bolest, koju nazivaju “tihim ubicom vida”, na žalost i danas često biva otkrivena slučajnim pregledom u kasnoj fazi, kada su u pitanju već poodmakla i trajna oštećenja vida. Stoga je glaukom, posle katarakte, drugi po učestalosti uzrok slepila u svetu kod ljudi starijih od 65 godina. 

Imajući u vidu značaj prevencije i ranog otkrivanja glaukoma, oftalmološki tim “Perfect Vision”, već petu godinu za redom, održao je tradicionalno predavanje, uz besplatno merenje očnog pritiska. Predavač je bio dr sci med Veljko Andreić, stručni saradnik klinike “Perfect Vision”. Ovoj akciji, koja je održana 11.03.2015. u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici, odazvao se veliki broj građana koji su iskoristili priliku da u skraćenom postupku obave skrining test na glaukom i u direktnom razgovoru sa predavačem saznaju sve što ih je zanimalo o ovoj opakoj bolesti. 

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma - besplatni očni preglediGaleriju fotografija pogledajte klikom na:  flickr

 

 

 

 

 

Izvor: RTV Yu Eco