07. marta 2015. godine opet smo imali veliku čast da ugostimo prof dr Nagy Zoltana, uvaženog profesora, načelnika Očne klinike Univerziteta Semmelweis iz Budimpešte.

Prof dr Nagy Zoltan Zsolt

Prilikom ove celodnevne posete prof dr Nagy je učestvovao u našem operacionom programu i izveo je nekoliko operacija katarakte predstavljajući najnovije metode i tehnike uklanjanja sive mrene. Na ovaj način smo imali priliku za razmenu teoretskog i praktičnog iskustva iz ove oblasti.

Prema rečima svetski poznatog profesora tehnologija “Perfect Vision” centra za lasersko uklanjanje dioptrije ne zaostaje za tehnologijom Evropske Unije. “Danas već koristimo veoma slične aparate i intraokularna sočiva. Tehnički nivo ove oftalmološke ustanove je isti kao u Mađarskoj i u ostalim zemljama Evropske Unije. To je veoma pozitivan pomak po mom mišljenju” izjavio je prof dr Nagy.

Prof dr Zoltan Nagy prvi je počeo da se bavi refraktivnom hirurgijom u Mađarskoj, počev od 1992. godine.  Primenjuje sve vrste refraktivnih hirurških procedura: PRK, LASIK, epi-LASIK, LASEK, PTK i do sada je operisao preko 30.000 očiju sa raznim refraktivnim greškama.

Prof Nagy je prvi u svetu 2008. godine izveo operaciju katarakte femtolaserom, nakon čega je na ovu temu objavio preko 20 radova u recenzijama svetski najpoznatijih oftalmoloških časopisa. 2010. godine dobio je nagradu za najbolji članak u časopisu Refraktivna hirurgija. U 2012. godini primio je nagradu Internacionalnog udruženja refraktivnih hirurga kao priznanje za njegovu pionirsku ulogu i važan naučni doprinos u hirurgiji katarakte femtolaserom.