U cilju podizanja svesti o ozbiljnosti glaukoma i važnosti ranog otkrivanja i lečenja, očni centar „Perfect Vision“ je, već šestu godinu za redom, obeležio je Svetsku nedelju borbe protiv ove opake bolesti.   

Obeležavanje Svetske nedelje borbe protiv glaukoma 2016 (6)

U periodu od 07.-12.03.2016. godine u prostorijama Kuće zdravlja, organizovano je besplatno merenje očnog pritiska i pregledi glave očnog živca. Osobe koje spadaju u tzv. rizičnu grupu su oni koji imaju porodičnu istoriju ove bolesti, stariji od 50 godina, oboleli od dijabetesa, osobe sa sniženim krvnim pritiskom i oslabljenom cirkulacijom, osobe koje imaju kataraktu u malom hipermetropnom (dalekovidom) oku, kao i osobe koje duže vreme koriste kortikosteroidnu terapiju.

Obeležavanje Svetske nedelje borbe protiv glaukoma 2016 (5)

Akciji se odazvao veliki broj građana. Pacijenti su na pregledu imali priliku da razgovaraju sa lekarom i pitaju sve što ih interesuje. Osobama kod kojih su uočene povišene vrednosti očnog pritiska i promene na glavi vidnog živca, preporučena su dalja ispitivanja koja, pored merenja očnog pritiska, debljine rožnjače, širine očnog ugla, provere vidne oštrine i pregleda očnog dna, podrazumevaju i OCT glave vidnog živca i po potrebi kompjuterizovano vidno polje.

Ostale slike možete pogledati klikom na ovaj LINK.