Ukoliko imate bilo koji zdravstveni problem, od velike je važnosti da se obratite pravom stručnjaku koji će moći da Vam pruži adekvatan savet i pomoć.

Kada je reč o vidu, važnu ulogu imaju oftalmolog, optometrista i optičar. Usled neznanja i neinformisanosti, često se ova zanimanja positovećuju, tj. očni pregledi se vrše i u optikama, što je pogrešno.

U nastavku Vam donosimo osnovne razlike između ova tri zanimanja, koje se prvenstveno odnose na stepen obrazovanja i nivo ingerencije.

Ko je oftalmolog?

Oftalmolog je doktor medicine, koji je usko specijalizovan za dijagnostiku i lečenje bolesti oka. U pitanju je specijalista koji iza sebe ima najmanje četrnaest godina školovanja i usavršavanja, što ga čini obučenim i licenciranim za pružanje usluga pregleda, dijagnostikovanja i lečenja bolesti oka uz određivanje adekvatne terapije, kao i vršenje hirurških zahvata na oku.

oftalmolog

Ko je optometrista?

Nakon završenih studija u trajanju od najmanje tri godine, optometrista stiče znanje za pružanje primarne zdravstvene zaštite vida. Specijalizovan je za vršenje opštih očnih pregleda, odnosno određivanje vidne oštrine, prepisivanje naočara ili kontaktnih sočiva. Pregledom prednjeg segmenta oka, optometrista može uočiti prisustvo određenih očne bolesti, nakon čega pacijenta upućuje lekaru oftalmologu.

optometrista

Ko je optičar?

Optičari su tehničari, koji su obučeni za izradu, popravku i prodaju sredstava za korekciju vida – naočara i kontaktnih sočiva. Ovo vrše na osnovu recepata koje ispisuju oftalmolozi ili optometristi. Oni nisu obučeni da vrše očne preglede, koriguju vid i prepisuju naočare ili kontaktna sočiva, dijagnostikuju očne bolesti niti određuju terapiju.

optičar
Kada treba ići kod optičara, optometriste i oftalmologa?

Kod optičara će Vas uputiti lekar ili optometrista sa receptom za naočare ili kontaktna sočiva. U optičarskoj radnji ćete dobiti uslugu izrade i prodaje prepisanog korektivnog sredstva.

Rutinski, opšti očni pregled radi određivanja dioptrije, može uraditi optometrista. Na ovakvom pregledu se vrši određivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu, pregled prednjeg segmenta oka, merenje očnog pritiska i shodno tome, određivanje adekvatne korekcije. Naravno, ovakav pregled vrši i oftalmolog, tako da pacijent sam može odabrati kome će ukazati poverenje.

Ukoliko Vam je potreban detaljniji pregled ili imate dijagnostikovano neko očno oboljenje (npr. glaukom, kataraktu, degeneraciju makule, itd.) takav pregled može obaviti isključivo oftalmolog. Manji broj oftalmologa je specijalizovan i za hirurgiju, te ćete kod takvih stručnjaka moći dobiti kompletnu uslugu – od dijagnostike do konačnog izlečenja bolesti oka hirurškim zahvatom, kada je to potrebno.