Strano telo u oku može biti bilo šta što nehotice može „upasti“ u oko – čestica prašine, trepavica, insekti, komadići stakla, drveta ili metala ali se strano telo javlja i usled neadekvatnog korišćenja kontaktnih sočiva.

Strano telo u oku

Strano telo u oku izaziva bol, osećaj grebanja, suzenje, osetljivost na svetlost, crvene (krvave) oči, nemogućnost otvaranja oka, preterano treptanje, nekada i krvni podliv oka i sniženu vidnu oštrinu.

Povrede uzrokovane stranim telom u oku

Strano telo u oku može izazvati lakše ili teže povrede. U najblažim slučajevima, može uzrokovati eroziju ili ogrebotinu na rožnjači, a u težim slučajevima reč je o povredama unutrašnjih delova oka.

Najčešće se u tim slučajevima javlja curenje tečnosti – očne vodice ili krvi iz oka, nagli gubitak vida, razvoj infekcije unutrašnjih struktura oka, što može dovesti do teškog ili potpunog i trajnog gubitka vida.

Strano telo u oku može izvaditi jedino oftalmolog

Strano telo u oku može izvaditi jedino oftalmolog

Vađenje stranog tela iz oka

U slučaju stranog tela u oku, obavezno je odmah potražiti pomoć oftalmologa. Nikako nemojte strano telo vaditi sami, jer možete uzrokovati teške povrede oka.

Oftalmolog će Vam anestezirati oko i na adekvatan način izvaditi strano telo iz oka. Zatim će detaljnim pregledom utvrditi da li postoje oštećenja rožnjače ili dubljih struktura oka. U slučaju krvarenja u oku, oftalmolog će uraditi i ultrazvuk oka.

Za blaže povrede oka, lekar će propisati antibiotske kapi i postaviće Vam sterilan zavoj ili meko terapijsko sočivo na oko.

Površinska oštećenja najčešće spontano prolaze nakon 24-48h. Manje povrede moguće je šavovima zatvoriti dok se kod težih, probijajućih povreda najčešće rožnjače, vrši i transplantacija rožnjače. Ukoliko je došlo do povreda sočiva koje uzrokuju kataraktu ili povreda retine koje mogu izazvati odvajanje (ablaciju) retine, preporučuje se operativni zahvat uklanjanja traumatske katarakte koji se zove i vitrektomija.

Prevencija stranog tela u oku

Kako se povrede stranim telom najčešće dešavaju pri obavljanju poslova kao što su varenje, brušenje, sečenje, košenje, rad sa oštrim alatima itd. obavezno je nošenje zaštitne opreme pri radu (maske, naočare).

Zaštitne naočare na radu

Zaštitne naočare na radu