Tokom trudnoće u organizmu žene dešavaju se brojne promene. Pa tako „drugo stanje” može dovesti i do određenih promena u vidu, usled zadržavanja vode, najčešće u rožnjači. Navedeno je naročito izraženo u 3. trimestru trudnoće.

Uglavnom su u pitanju privremene promene dioptrije (najčešće kod kratkovidih osoba) koje postepeno nestaju nakon porođaja ili prestanka dojenja. Međutim, postoje i ozbiljnije situacije u kojima je potrebno potražiti savet očnog lekara.

Promena dioptrije u trudnoći

Jedna od najčešćih oftalmoloških dijagnoza u trudnoći je „lažna kratkovidnost“ ili pseudokratkovidost. Ona nastaje zbog grča ili preteranog naprezanja akomodacijskog mišića koji nam omogućava razlikovanje predmeta bez obzira na njihovu udaljenost, budući da ceo organizam žene u trudnoći radi pod većim opterećenjem. Takođe, u trudnoći se smanjuje broj treptaja, što isto nepovoljno utiče na izoštravanje slike zbog suvoće oka.

Važno je naglasiti da su ove varijacije dioptrije privremene i najčešće nisu drastične. Stoga u najvećem broju slučajeva nisu potrebne nove naočare.

Problem sa kontaktnim sočivima u trudnoći

Žene koje nose kontaktna sočiva se često žale da im kontaktna sočiva smetaju tokom trudnoće. Ovo se dešava usled oticanja rožnjače zbog nakupljanja tečnosti i generalno povećane osetljivosti celog organizma tokom drugog stanja.Kontaktna sočiva u trudnoći

Ukoliko primetite da slika nije jasna sa kontaktnim sočivima, nema potrebe za menjanjem dioptrije. Verovatno je reč o lažnoj kratkovidosti koja će brzo nestati. Privremeno rešenje može biti nošenje naočara ili nošenje kontaktnih sočiva kraći vremenski period, uz pridržavanje sledećih saveta:
• izbegavajte čak i kratko spavanje sa sočivima
• obratite više pažnje na higijenske mere prilikom održavanja sočiva

Ako se osećaj nelagode ne smanji, obavezno konsultujte svog oftalmologa. Lekar može prepisati veštačke suze koje se mogu kombinovati sa kontaktnim sočivima ili sredstva za čuvanje sočiva koja sadrže ovlaživače, što može ublažiti osećaj suvoće i iritacije.

Promene na kapcima u trudnoći

Usled nakupljanja tečnosti, može se javiti blagi otok na kapcima ili se gornji kapak može blago spustiti. Promene u hormonima mogu dovesti do tamne preobojenosti kapaka ili pojave proširenih kapilara na kapcima.

Sve navedene promene su kratkotrajne tj. povlače se nakon porođaja.

Suvoća oka u trudnoći

Zbog hormonskih promena i promene sastava suznog filma, u trudnoći i tokom dojenja može doći do izražene suvoće oka.

Pitajte vašeg oftalmologa koje kapi za oči možete koristiti u cilju poboljšanja vlažnosti oka, a da su sigurne za trudnice i/ili dojilje. Poželjno je da izaberete veštačke suze bez konzervansa. Pridržavajte se opštih napomena da što češće trepćete i pravite redovne pauze dok radite na kompjuteru.

Kada je obavezno posetiti oftalmologa u trudnoći?

Trudnicama sa dijabetesom se savetuju pregledi sa širenjem zenica u svakom trimestru trudnoće. Pogoršanje dijabetesne retinopatije je veoma često u trudnoći, te je potrebno redovno praćenje stanja očnog dna.

Obavezno zakažite oftalmološki pregled na početku trudnoće ili čak u periodu planiranja trudnoće, ako imate dijagnostikovan glaukom. Često se stanje bolesti poboljša u trudnoći, pa je potrebno da oftalmolog, ukoliko proceni da treba, koriguje postojeću terapiju.Očni pregled u trudnoći

Potrebno je da se odmah obratite oftalmologu, ako primetite neki od sledećih simptoma tokom trudnoće:
• mutan vid
• osetljivost očiju na svetlost
• bljeskovi, munje, sevanje pred očima
• “mušice”, „končići” ili tačkice koje plivaju u oku
• mrlje ili treperenje pred očima
• navlačenje „zavese” u vidnom polju
• otečeni kapci
• bol ili crvenilo u oku
• grebanje ili osećaj stranog tela u oku

Visoka dioptrija i porođaj

Trudnice sa visokom kratkovidošću treba pred porođaj da urade pregled periferije očnog dna. Po potrebi, oftalmolog će blagovremeno uraditi lasersku zaštitu očnog dna.

Na ovom pregledu oftalmolog će proceniti rizik od prirodnog porođaja degenerativnih promena na periferiji retine, savetovaće carski rez zbog opasnosti od rupture retine i ablacije (odvajanja) retine.

Lasersko skidanje dioptrije u trudnoći

Trudnoća i dojenje su kontraindikacije za lasersko skidanje dioptrije. Skidanje dioptrije se ne savetuje 6 meseci preporođaja, u toku trudnoće i perioda dojenja, kao i 6 meseci nakon porođaja i/ili prestanka dojenja. Razlozi za to su moguće promene dioptrije, izražena suvoća oka, kao i zadebljanje rožnjače usled zadržavanja tečnosti.

Lasersko skidanje dioptrije i trudnoća