Lasersko skidanje dioptrije je sve popularnija metoda trajnog korigovanja dioptrije i postizanja dobrog vida bez naočara i kontaktnih sočiva.

Postoje brojne predrasude vezane za lasersko skidanje diotprije. Jedna od njih je da operacija ostavlja trajne posledice po vid, kao što je hronična suvoća oka.

Suvo oko se javlja kod nekih pacijenata kao jedna od tegoba u ranijem postoperativnom periodu. Najčešće ove smetnje traju jednu do dve nedelje nakon zahvata, sa tendencijom smanjenja iz dana u dan. U ređim slučajevima, kada pacijent ima predispoziciju tj. od ranije umanjenu sekreciju suza, smetnje mogu trajati nekoliko meseci.

Ukoliko planirate lasersko skidanje diotprije, ovo ne treba da Vas obeshrabri, budući da će iskusni hirurg predložiti mere i medikamente koji će povećati vlažnost očiju i osećaj komfora.

Šta je sindrom suvog oka?

Kada osoba nema dovoljno suza ili su suze lošeg kvaliteta, dolazi do otežanog vlaženja i podmazivanja površine oka. Ovo stanje nazivamo sindrom suvog oka.

Ranije je sindrom suvog oka bio daleko češći kod starije populacije. Danas, usled svakodnevnog korišćenja računara i mobilnih telefona, simptome suvog oka sve češće osećaju i mlađi pacijenti.

Simptomi suvog oka

Suvoća oka izaziva iritaciju, a ponekad se može javiti i pritisak ili bol u oku. Prema rečima pacijenata, osećaju kao da u oku imaju pesak, trepavicu ili neko strano telo. Osećaju grebanje, peckanje, oči su crvene i umorne. Može se desiti da se pacijenti probude sa slepljenim kapcima. Ponekad se može javiti i jak pritisak ili bol u oku. Kada je rožnjača oštećena usled suvoće oka, može se javiti preosetljivost na svetlost i prolazni pad vidne oštrine.

Lasersko skidanje dioptrije i suvo oko

Lasersko skidanje dioptrije i suvo oko

Suvoća oka je jedna od najčešćih tegoba koja se javlja tokom oporavka posle laserskog skidanja dioptrije, što može prolongirati stabilizaciju vidne oštrine nakon operacije.

Rezultati istraživanja govore da kod više od polovine operisanih pacijenata ovi simptomi nestaju 7 dana nakon operacije. Kod 10% operisanih pacijenata ove nuspojave mogu trajati i do 6 meseci nakon operacije.

Da li sam kandidat za lasersko skidanje dioptrije ako i pre operacije imam suvo oko?

I pacijenti sa slabijim suznim filmom mogu biti dobri kandidati za lasersko skidanje diotprije.  

Veoma je važno da se u sklopu pregleda za lasersko skidanje dioptrije uradi test kojim se proverava da li suzne žlezde luče dovoljnu količinu suza. Najpoznatiji testovi za ispitivanje suvog oka su:

– Schirmer test se vrši stavljanjem posebnih filter papirića sa označenom skalom u oko, čime se meri nivo vlažnosti. Donja granica je 6mm, a normalan rezultat je preko 15mm. Test je bezbolan, traje 5 minuta i vrši se istovremeno na oba oka.

Lasersko skidanje dioptrije i suvo oko

– BUT test se izvodi bojanjem rožnjače fluoresceinskom tračicom, a zatim se na biomikroskopu prati kada će doći do prekida suznog filma. Pucanje suznog filma nakon 5-10 sekundi smatra se znakom granične vrednosti bolesti suvog oka. Pucanje suznog filma za manje od 5 sekundi sigurni je znak suvog oka.

Značajna je preoperativna procena rubova kapaka, kako bi se u slučaju postojanja bilo kakve upale kapaka (blefaritis) i disfunkcije Meibomovih žlezda pravovremeno započelo lečenje. Tretiranjem ovih promena u sklopu preoperativne pripreme preveniraju se teži simptomi posle operacije.

Od velike važnosti je da hirurg donese pravilnu odluku o izboru metode kojom će se operacija vršiti. Pacijentima sa slabim suznim filmom preporučuje se PRK metoda laserskog skidanja dioptrije.

Da li svi pacijenti imaju suve oči posle laserskog skidanja dioptrije?

Teško je unapred reći da li će svaki pacijent imati ovaj problem i koliko će taj simptomi trajati, ali postoje određeni faktori rizika.

Pacijenti koji su pre operacije imali problem suvih očiju, verovatno će ove tegobe imati i u ranijem postoperativnom periodu. Suvo oko posle operacije je češće kod žena, osoba sa dijabetesom, kao i kod dugogodišnjih nosilaca kontaktnih sočiva. Takođe, ovaj problem je izraženiji u situacijama kada se operacijom koriguju veće dioptrije.

Važno je navesti da nijedna smetnja izazvana suvoćom oka nije nerešiva. Uz adekvatnu terapiju i pridržavanje saveta hirurga, ove smetnje će biti ublažene ili će nestati.

Kako ublažiti simptome suvog oka posle laserskog skidanja dioptrije?

Kvalitetna i temeljna preoperativna priprema za operaciju u velikoj meri može preventivno uticati na pojavu eventualnih nuspojava posle operacije. Važno je uraditi sve potrebne procedure i testove, kao i doneti dobru odluku o metodi laserskog skidanja dioptrije.

Lasersko skidanje dioptrije i suvo oko

Nosioici kontaktnih sočiva treba da skinu sočiva najmanje 7 dana pre operacije, ako su u pitanju meka sočiva, odnosno najmanje 2 nedelje za gas propusna i mesec dana za tvrda kontaktna sočiva.

Savetuje se da pre operacije Vaše oči budu odmorne. Obezbedite sebi dovoljno sna i nemojte naprezati oči dugotrajnim gledanjem u monitor računara.

Pravilnom postoperativnom negom i režimom možete ublažiti simptome suvog oka i ubrzati proces oporavka posle laserskog skidanja dioptrije:

  • Obavezno koristite veštačke suze. Preporučuju se kvalitetnije veštačke suze, bez konzervansa. Za izbor veštačkih suza i način korišćenja, konsultujte oftlamologa.
  • U težim oblicima, oftalmolog Vam može prepisati posebne kortikosteroidne kapi koje možete koristiti isključivo pod nadzorom oftalmologa.
  • U periodu posle operacije, važno je da budete u kontaktu sa Vašim hirurgom i da idete na redovne postoperativne kontrole.
  • Posle laserskog skidanja dioptrije, poželjno je da hidrirate organizam unosom dovoljne količine vode, kao i ishranom bogatom omega-3 masnim kiselinama.

Posle svake operacije potrebno je vreme za oporavak. Pridržavanjem navedenih mera i primenom propisane terapije, oporavak posle laserskog skidanja dioptrije će biti brži i komforniji. Fokusirajte se na sve benefite operacije koji će Vam pružiti novi pogled na sve(t) i uživajte u jasnom vidu bez naočara i kontaktnih sočiva.