Multifokalna intraokularna sočiva predstavljaju idealno rešenje za osobe starije od 40-45 godina koje imaju potrebu za nošenjem dva para naočara, za daljinu i za blizinu.

Ugradnjom multifokalnih sočiva moguće je postići višestruke efekte:

  • uklanjanje dioptrije za blizinu i daljinu
  • postizanje dobrog vida na svim distancama (blizina, daljina i srednja distanca)
  • postizanje nezavisnosti od naočara ili smanjenje potrebe za nošenjem naočara
  • trajno uklanjanje katarakte (sive mrene), a ukoliko pacijent nema kataraktu, nakon operacije više ne postoji mogućnost da se katarakta razvije

Operacija multifokalna sočiva

Zbog svega navedenog, sve više pacijenata se odlučuje za operaciju sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva. Jedan od njih je i Goran Vuletić (44) kojem je urađena operacija oba oka u Centru za lasersku hirurgiju oka Perfect Vision.

Iz Skoplja na operaciju oka u Suboticu

Goran živi i radi u Skoplju (Makedonija). Prešao je više od hiljadu kilometara da bi u našoj klinici uradio operaciju kojom će se osloboditi naočara i kontaktnih sočiva.

„U Skoplju sam posetio čak tri klinike tražeći rešenje za svoje probleme sa vidom. Međutim, cene operacija su veoma visoke, a i iskreno, nemam puno poverenja u makedonske oftalmologe. Pronašao sam kliniku Perfect Vision koja mi je po svemu odgovarala i bez obzira na udaljenost od 1.200 kilometara, odlučio sam da se tu operišem.“ – započinje svoju priču Goran.

Multifokalna sočiva umesto laserskog skidanja dioptrije

Goran je na kliniku došao motivisan da uradi lasersko skidanje dioptrije. Od svoje 14. godine ima dioptriju koja je sada dostigla -2.0. Naočare je kombinovao sa kontaktnim sočivima ali su mu sočiva vremenom počela smetati.

Nakon izvršenog detaljnog preoperativnog pregleda sa svim potrebnim dijagnostičkim snimanjima, Goranu je zbog utvrđene presbiopne dioptrije za čitanje, kao najbolje rešenje savetovana operacija sa ugradnjom multifokalnih sočiva.

„Dr Branka Ivošević mi je objasnila da iako sada nemam kataraktu, dobiću je vremenom, kao i svi. Laserskim skidanjem dioptrije se ovo ne može sprečiti, pa bih kroz određeni niz godina zbog katarakte morao uraditi još jednu operaciju sa ugradnjom intraokularnih sočiva. Tako da ću praktično ovom operacijom uštedeti i vreme i novac.“ – istakao je Goran.

Operacija sa ugradnjom multifokalnih sočivaOperacija oka - iskustvo pacijenta

Operacija oba oka urađena je sa razmakom od 7 dana. Na dan operacije, Goran je bio uzbuđen, sa malom dozom pozitivne treme. Opuštajući se u pripremnoj prostoriji, imao je priliku da iz prve ruke čuje iskustva već operisanih pacijenata, što ga je dodatno ohrabrilo.

Iz operacione sale izašao je sa osmehom:

„Odlično je prošlo! Nije me bolelo apsolutno ništa. Doktorka je u jednom momentu najavila da ću osetiti blagi pritisak u oku kada bude stavljala sočivo, ali ja čak ni to nisam osetio. Ispunili su mi muzičku želju, slušali smo Mocarta tokom operacije.“

7 dana nakon operacije desnog oka, zakazana je operacija levog oka. Goran je naveo da oporavak dobro teče, bez bola, svraba i grebanja, ali mu je vid na operisanom oku u tom momentu još uvek bio pomalo mutan.

Život bez naočara posle 30 godina

Na kontroli posle nedelju dana, Goranova vidna oštrina od 1.0 potvrđivala je da on sada vidi 100%.

„Šta da kažem, ne trebaju mi više naočare! Još uvek se navikavam na ovaj osećaj, pa često krećem rukom da namestim naočare. Zadovoljan sam, sve je bilo zaista na nivou i rado ću vas preporučivati.“ – završio je Goran svoju ispovest.

Centar za lasersku hirurgiju oka Perfect Vision nalazi u vrhu kada je reč o operaciji sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva. Dr Branka Ivošević domaći je hirurg sa najvećim brojem ugrađenih multifokalnih (trifokalnih) intraokularnih sočiva u Srbiji.

Goran je samo jedan u nizu naših zadovoljnih pacijenata. Ostala iskustva možete pročitati ovde