U periodu od 21.-23. februara 2020. godine u Marakešu, Maroko održan je 24. Zimski kongres Evropskog udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga (ESCRS).

24. ESCRS Zimski kongres privukao je više od 1.940 učesnika iz 73 zemlje, uključujući preko 700 učesnika iz zemlje domaćina-Maroka, čime je opravdao titulu najposećenijeg evropskog oftalmološkog skupa.

Zanimljivost je da je Evropsko udruženje hirurga katarakte i refraktivnih hirurga (ESCRS) po prvi put sazvao svoj Zimski kongres izvan Evrope, kome su se pridružili i oftalmolozi iz SAMIR-a, marokanskog Društva za implantacijsku i refraktivnu hirurgiju.

dr sci. med. Sandra Jovanović i dr Branka Ivošević

Predstavnice Centra za lasersku hirurgiju oka „Perfect Vision“, dr Branka Ivošević i dr sci. med. Sandra Jovanović prisustvovale su Kongresu i imale su priliku da se na stručnim predavanjima i interaktivnim radionicama upoznaju sa najnovijm hirurškim tehnikama i modelima intraokularnih sočiva što će olakšati pacijentima vožnju i rad na monitorima.

Stečenim teorijskim znanjima iz oblasti novih vrsta intraokularnih sočiva u najskorijoj budućnosti obradovaćemo naše pacijente uvođenjem još jednog novog sočiva u našu ponudu. Reć je o Eyhance sočivu iz porodice Tecnis intraokularnih sočiva kompanije Johnsnon&Johnson, čija prelomna moć raste sa njegovog perifernog dela ka centru što pored dobrog vida na daljinu kao i ostala monofokalna sočiva pacijentima omogućava i poboljšan vid na srednju daljinu-tzv. intermedijarnu udaljenost.

Pacijenti kojima se ugrade ova sočiva u većini slučajeva bez upotrebe naočara vide cene artikala kada kupuju, čitaju tekstove na računaru, tabletu ili smart telefonu, igraju društvene igre (karte, domine, šah), jasno vide sitne detalje namirnica pri pripremanju jela, gledaju TV, voze uključujući i noćnu vožnju, osećaju se sigurnije kada hodaju, naročito po stepenicama i neravnim površinama…

Učešćem na ESCRS Kongresima nastojimo da se stalno usavršavamo na profesionalnom i ličnom planu i na taj način obezbeđujemo bolje i kvalitetnije usluge našim pacijentima.