Već 8. godinu za redom, obeležili smo veoma važan datum u kalendaru zdravlja – Svetski dan dijabetesa. Našim sugrađanima obolelim od ove ozbiljne bolesti, omogućili smo besplatne preglede očnog dna, uz individualne konsultacije sa lekarima u našem Očnom centru.

Besplatnim pregledima očnog dna obeležen Svetski dan dijabetesa

Akciji, koja je bila organizovana u četvrtak 14. novembra, odazvao se veliki broj zainteresovanih pacijenta. Tim lekara (doc. dr Sandra Jovanović, dr Ivana Ambruš Ivazović i dr Olga Lošonc) izvršio je besplatne preglede očnog dna, uz davanje stručnih saveta u pogledu dijagnoze i preporuka za dalje lečenje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u našoj zemlji ima oko 750.000 obolelih, što čini 13,2% odraslog stanovništva.

Imajući u vidu da dijabetes oštećuje krvne sudove očnog dna dovodeći do oboljenja koje se naziva dijabetična retinopatija, organizovanjem ovakvih akcija nastojimo da damo naš doprinos edukovanju stanovništva o važnosti preventivnih i redovnih očnih pregleda, u cilju započinjanja pravovremenog i adekvatnog lečenja i sprečavanja trajnog gubitka vida.

 

Povezane vesti: