Naši oftalmologi bili su učesnici i ovogodišnjeg Evropskog skupa refraktivnih hirurga i hirurga katarakte (ESCRS) koji se održao u Barseloni od 6. do 10. septembra 2024. godine. Ovaj događaj okupio je vodeće stručnjake iz oblasti oftalmologije sa ciljem razmene najnovijih saznanja i inovacija.

Tokom kongresa, predstavljene su najnovije tehnike i tehnologije koje se primenjuju u refraktivnoj hirurgiji i operacijama katarakte. Posebnu pažnju privukle su inovacije u implantaciji intraokularnih sočiva i napredni pristupi personalizaciji tretmana, koji obećavaju značajna poboljšanja u kvalitetu vida pacijenata.

escrs

Pored toga, jedna od ključnih tema kongresa bila je uticaj veštačke inteligencije (AI) i telemedicine na očnu hirurgiju. Razmatrane su aplikacije AI u analizi medicinskih slika i optimizaciji dijagnostičkih procesa, kao i upotreba telemedicine za pružanje konsultacija i praćenje pacijenata na daljinu. Ove tehnologije obećavaju unapređenje tačnosti dijagnoza i pristupačnost zdravstvene zaštite, čime će značajno unaprediti kvalitet usluga koje pružamo.

Naši stručnjaci su imali priliku da učestvuju u radionicama i panel diskusijama koje su obuhvatale širok spektar tema, od minimalno invazivnih procedura do najnovijih dostignuća u korekciji dioptrije. Ovaj kongres je takođe pružio dragocenu priliku za umrežavanje i razmenu iskustava sa kolegama iz cele Evrope, čime smo unapredili naše znanje i pristupe u praksi.

Nastavićemo da primenjujemo naučena saznanja i tehnologije kako bismo našim pacijentima pružili najviši nivo nege i inovativne tretmane. Radujemo se što ćemo uvesti nova saznanja u našu svakodnevnu praksu.