„Igranje“ oka je vrlo česta pojava i uglavnom zahvata kapak ili tanane mišiće spoljašnjih uglova oka. U medicini je ova pojava poznata pod nazivom „fascikulacija“ i označava fine, brze drhtaje snopova mišićnih vlakana tj. grč očnog mišića. Ne brinite, ovo „igranje” oka je najčešće bezazleno i ne može oštetiti vid.

Kad oko zaigra

Zašto se ovo dešava?

Konkretni uzroci nisu poznati. Vrlo često titranje oka može nastati usled stresa, neispavanosti, naprezanja, napornog i dugotrajnog rada, preteranog unosa kofeina i/ili alkohola, pušenja, dugotrajne i neprekidne upotreba računara ili nedostatka nekih hranljivih materija u organizumu (magnezijum).

Šta treba učiniti?

Kad oko zaigraOva pojava, koja može biti praćena blagim svrabom, zamagljenjem vida ili osetljivošću na jako svetlo, je uglavnom kratkotrajna i bezazlena. U retkim slučajevima može biti znak ozbiljnijih stanja (paraliza nerva) ili zapaljenja očnog kapka.

Titranje oka bi trebalo da prestane za nekoliko dana, a to možete ubrzati stavljanjem toplog obloga na oko i kvalitetnijim, dužim snom. Trudite se da u što većoj meri uklonite moguće uzroke, menjajući loše životne navike.

Ukoliko se jačina i učestalost titranja povećava, traje duže vreme, oko je crveno i oteklo ili vam se grče i drugi delovi lica, neophodno je posetiti oftalmologa i neurologa.

Verovanja i mitovi

Praznoverja vezana za titranje oka su poznata u mnogim kulturama.

Balkan: titranje levog oka je znak loše sreće.

Afrika: treperenje donjeg kapka označava uskoro prolivanje suza, a gornjeg kapka znak da ćete imati neočekivan susret.

Kina: titranje u levom oku muškarca ukazuje na sreću, a titranje u desnom oku se smatra lošim predznakom. Takođe, titranje u donjem levom kapku znači da možete očekivati da ćete zaplakati ili da vas neko ogovara.

Indija: treperenje desnog oka znači dobre vesti, a levog oka – lošu sreću.

Havaji: titranje je znak dolaska stranca, a ukoliko je treperenje konstantno, najavljuje propast u porodici.