Lečenje bolesti makule (žute mrlje)

21 Comments
 1. molim vas da mi kazete sta znaci ovaj nalaz. FOU p.n.optici bleda u nivou okolne retine,granicepapile n.optici u nalaznom dijelu nesto nejasne u ostalom dijelu uredne.Hilus centralno postavljen u molekuli,ocuvan foveolarni reflex.Ostali nalaz na retini uredan.Molim vas da mi obrazlozite kakav je nalaz,nista mi dr,nije konkretno objasnio

  • Poštovana Emina,
   Bledilo glave vidnog živca uz nejasnu granicu istog treba dodatno ispitati tj. uraditi vidno polje i pregled neurologa i neurooftalmologa da se provere strukture mozga.
   Nije na odmet uraditi i pregled kardiologa kako biste znali o čemu se radi.
   Vidni živac treba da je beličastoroskaste boje kada je njegova cirkulacija uredna a kod Vas je opisano bledilo.
   Srdačan pozdrav.

 2. Operisao sam ablaciju oka prije 15 dana,slova mi se krive,ne mogu da citam.Interesuje me da li postoji mogucnost da se to sanira?
  Hvala!

  • Poštovani Milane,
   Molimo Vas da dođete na pregled kako bi se utvrdilo trenutno stanje i da bi Vam mogli dati konkretan odgovor na postavljeno pitanje.
   Srdačan pozdrav.

 3. Postovani nigde ne mogu naći na internetu tekst o problemima žute mrlje kod dece već se uglavnom govori o starijoj populaciji.Naime sin mi ima šest godina i rečeno nam je da ima problem sa žutom mrljom.Koliko je to opasno u tom dobu,kako se leči i da li može biti nasledni s obzirom da ja (majka) imam isti problem i konstatovan mi je bas u tom uzrastu ( 7 god ). Hvala!!!!

  • Poštovana Aleksandra,
   Ako se konstatuje problem sa žutom mrljom u ranom detinjstvu tada se obično radi o Distrofijama. To je nasledni poremećaj. Svakako se savetuje kompletan oftalmološki pregled uz dopunsku dijagnostiku OCT, FA, eventualno ERG, EOG, kako bi se postavila dijagnoza. Svakako je potrebno i praćenje vidne oštrine, kolornog vida i vidnog polja zavisno od tipa distrofije. Na žalost terapije nema osim preporuka da se uzimaju vitamini i antioksidansi, u budućnsti se najavljuje genska terapija ali to svakako neće biti skoro.
   Srdačan pozdrav,
   dr Sandra Jovanović

 4. Sta znaci paramakularno nezna EMF?

 5. Postovani,
  sin mi je bio na ljekarskom pregledeu gdje je ocni ljekar ustanovio da ima urodjeni slabi vid na desnom oku i rekao da se ne moze lijeciti.Kada gleda na desno oko ima zamagljenu sliku,a njemu su 33 god.Kaomali djecak je izbjegavao nosenje naocala sa zatvorenim lijevim okom,a ljekari su rekli da ce u pubertetu naj vjerovatnije vid biti normalan.Ima li sada pomoci da izlijeci vid.
  S postovanjem

  • Poštovana Jasmina,
   Nažalost vreme kada se vid razvija završava se u 7. godini života i nakon tog perioda koliko je nama poznato nema mogućnosti za bilo kakvo dalje poboljšanje vida.
   Srdačan pozdrav.

 6. Poštovani, baka je pre 5 godina imala dijahnozu H35.3 Degeneracija makule i stražnjeg pola. Sada je operisala kataraktu na dzugom oku i pronašli su joj i na tom delu istu dijagnozu, s tim što kapilari još uvek nisu popucali. Interesuje me da li postoji terapija da se sačuva vid bar na tom oku?

  • Poštovani Nenade,
   Molimo Vas da zakažete svoju baku na pregled kod dr sci med Sandre Jovanović koja je u našem timu ekspert koji se bavi lečenjem takvih bolesti. Nakon pregleda i obavljenog OCT snimka makule ona će Vam reći dijagnozu, mogućnost lečenja kao i prognozu.
   Srdačan pozdrav.

 7. Ja imam 14 godina i pojavila mi se zuta mrljica i kada gledam izdaleka neki prav predmet meni on deluje kao kriv . Radio sam taj oct to je ono kao snimanje oka i doktorka mi je rekla da to nije nista strasno ali ja kada citam komentare i ovo sto ste pisali ja mislim da i ja to imam moze li da se to nekako izleci mogu li da oslepim i el moze to da predjje na drugo oko doktorka mi je dala uniclofen kapi samo molim vas odgovorite m
  Da li to moze da nastane gledanjem u sunce jer sam jednog jutra hteo da gledam pomracenje a nisam stavio nista proslo je 1 mesec koliko vidim to meni jos seta levo oko ja sam to video na oba oka ali mi se na desno povuklo a na levo nije dal je mozda usporen proces zbog toga sto mi seta oko ???

  • Dragi Aleksa,
   Oštećenja oka izazvana sunčevim zracima su jako jako retka i mala je verovatnoća da je time izazvano.
   Potrebno je obaviti kompletan pregled, proveriti dioptriju (da slučajno nemaš astigmatizam koji se popravlja cilindričnih naočarima).
   U tvojoj životnoj dobi su bolesti oka jako retke ali za svaki slučaj treba uraditi kontrolni OCT snimak žute mrlje.
   Srdačan pozdrav.

   • Ok radio sam oct i rekli su mi da to nije nista strasno da imam neki nabor ili kako vec moze li to da predje na drugo oko ili da se zavrsi konacnim slepilom

    • Dragi Aleksa,
     Ova promena koju imaš u makuli ne može da dovede do slepila ali ako napreduje može trajno da umanji vidnu oštrinu i kvantitativno i kvalitativno.
     Može da se pojavi vremenom i na drugom oku ali ne mora. Treba da dobiješ Amslerovu rešetku na kojoj vršiš samokontrole i ako treba ranije javiš na kontrolu/e. Ukoliko progresira do određenog stepena leči se hirurški.
     Srdačan pozdrav.

     • Pojavili su mi se jos neki kruzjci koje vidin samo kada gledam u nebo samo lete i vese kada hocu da ih pogledam da li je to opasno

 8. dali degerativna makula moze da se leci so viktrotomija i kakov e oporavokot dali moze da se izleci.

  • Poštovani Bogoja,

   Izvinjavamo se, što ste dugo čekali na odgovor. Degenerativne promene makule su veća grupa oboljenja od kojih se neke leče operativnim putem, neke terapijom injekcijama, a neke samo suplementarnim vitaminskim preparatima. Treba prvo ustanoviti o kojoj vrsti oboljenja se radi pregledom očnog dna i snimanjem makule pomoću aparata optičke koherentne tomografije. Kada se promene rešavaju operativnim putem to radi specijalista oftalmolog koji se naziva vitreoretinalni hirurg. Procedura vitrektomija je više vezana za promene u staklastom telu, strukturi koja se nalazi ispred makule, ali može da bude povezana sa makulom. Detaljnim pregledom se to može ustanoviti.

   Za sva dodatna pitanja i informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav.

 9. nosim sociva 20.godina od pre dve godine sam primetila da gubim vid bila sam kod lekara i rekli su mi da je to zuta mrlja miopatija i da nema spasa da mi se povrati vid na levo oko a napisali su miopin plus da pijem da bi zastitila desno oko da nebi izgubila vid postoji li sansa da vratim vid na levo oko jel ne vidim 100% sam izgubila vid pa me interesuje ima li neki lek ili kapi da bi povratila vid i da zastitim desno oko da nebi i na njemu izgubila vid dali postoji neka operacije nesto da bi vratila vid??

  • Poštovana Maja,

   Da bismo Vam dali odgovor moramo Vas pogledati i na OCT snimiti očno dno i tek nakon pregleda možemo reći da li i kako se može lečiti‎.
   Ako su u pitanju miopne degenerativne promene u žutoj mrlji, u malom broju slučajeva daju se injekcije u oko, ako postoji bujanje novonastalih krvnih sudova iz kojih izlazi tečnost i stvara se otok. Rusi imaju tehniku ‎skleroplastike kojom pokušavaju ojačati zadnji deo oka da ne raste dioptrija tj. oko.
   Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju. Naš kontakt telefon je 024/55-75-75.

   Srdačan pozdrav.

 10. kako se moze izleciti zuta mrlja ova zena pije lek makolin plus i sta sad treba da radi odgovorite mi molim vas??

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *