Katarakta az állatoknálAz állatok látásvesztésének fő oka a szürkehályog (katarakta – a szemlencse elhomályosodása). Előfordulhat szinte minden házi- és vadállatnál, környékünkön az állatorvosi rendelők leggyakoribb páciensei a kutyák és a macskák. 

Okok és tünetek

A szürkehályog jelentkezhet trauma eredményeként is (macskáknál gyakrabban) vagy lehet öröklött (kutyáknál gyakrabban). A tünetek attól függnek, hogy a szemlencse elhomályosodása milyen fokú és hogy a katarakta csak az egyik, vagy mindkét szemet érinti. A tulajdonosok általában először fehérséget vesznek észre a kedvenceik szemében valamint egyértelmű magatartásbeli változásokat: visszafogottság vagy bizonytalanság sétáltatáskor, tájékozódási zavar ismeretlen környezetben, visszafogottság és energiahiány. 

Kezelés

Katarakta - szürkehályog az állatoknál

Ahogy az embereknél is, a szürkehályog gyógyításának egyetlen módja a műtét. Az operációt megelőzi egy teljes szisztematikus és szemészeti kivizsgálás, hogy időben kiderüljön, fennáll-e bármilyen probléma vagy betegség, amely kihatással lehet a műtét kimenetelére, vagy ellenjavallat a műtétre. Az az állat a legalkalmasabb az operációra, amely fokozatosan veszítette el a látását, nincs más szembetegsége, könnyen beadható neki az orvosság, általános egészségi állapota rendben van és jól viseli az altatást. 

Az emberektől eltérően, az állatokat általános anesztéziában műtik. A legkorszerűbb operációs módszer az ultrahangos, ún. fakoemulzifikáció. Az elhomályosodott természetes szemlencse eltávolítása után, annak helyére speciális műlencse is beültethető. Az állat ez a szemlencse nélkül is elég jól tud funkcionálni, de egy műlencse beültetése után drasztikusan megjavul a látásélesség és csökken a műtét utáni komplikációk, szövődmények kialakulásának esélye.

A tulajdonosnak lelkiismeretesen és rendszeresen kell adnia kedvencének az előírt terápiát, rendszeresen ellenőrzésekre kell vezetnie háziállatát. A tulajdonosnak úgyszintén észben kell tartania, hogy a betegség kezdeti szakaszában nagyobb esély van a műtét sikerességére, ezért nem szabad az operációval arra várni, hogy az állat megvakuljon, akadályokba ütközzön, és hogy ne tudjon normális életetvitelt folytatni.