A szem belsejét átlátszó, folyadékszerű, híg anyag tölti ki, melyet üvegtestnek nevezünk (latinul corpus vitrei). Ez egy kocsonyás anyag, amelyet 99%-ban víz alkot, melyben kollagén rostok, hialuronsavak és más fehérjék vannak. Az üvegtest feladata, hogy biztosítsa a szemgolyó alakját, szilárd támaszt nyújtson a szem belső rétegeinek, valamint hogy a hátsó szemzug ereiből az elülső részekhez juttassa az oxigént.

Fiatal személyeknél az üvegtest teljesen átlátszó. A természetes öregedési folyamatnak köszönhetően egyeseknél korábban, míg más személyeknél később jelentkeznek ezek a fiziológiai elmosódások, amelyet a népnyelv “repülő legyekként” (lat. muscae volitantes, angl. floaters) ír le (1. kép). Ezek különböző alakú elmosódások, homályok (mozgó pontok, vonalkák, stb.) és leginkább világos hátteret nézve észlelhetőek (mint például fehér fal, tiszta égbolt). Ezeket a homályokat nem kell kezelni, nem jelentenek veszélyt a látásra és idővel az agyunk hozzászokik az állandó jelenlétükhöz a látótérben és elkezdi figyelmen kívül hagyni őket.

1. kép  Elmosódások az üvegtestben

Viszont az üvegtesti homály olyan komoly szembetegségek előjele is lehet, mint a gyulladás, a szemgolyóról leváló réteg vagy retinaleválás (ezt a látást veszélyeztető jelenséget gyakran villámszerű villanások előzik meg, vagy finom füstszerű illetve szétszórt pontszerű elváltozások a látótérben, melyek figzelmeztető előjelek). Az üvegtesti homály még a szembelső bevérzését és sérülését is jelentheti, az erek betegsége is okozhatja, de akár más szervek betegségének következményeként is jelentkezhet, mint például a cukorbetegség és a kezeletlen magas vérnyomás, a vér rendellenességei, normális vér molekulák patológiás lerakódása vagy felhalmozódása (2. és 3. kép).

2. kép Az üvegtesti elváltozások biomikroszkóppal történő megfigyelése 3. kép Az üvegtesti elváltozások ultrahangos képe

Ha mozdulatlan vagy lebegő alakokat lát, tanácsos szemész szakorvoshoz fordulni, aki részletes kivizsgálást fog végezni kitágított pupilla mellett, és ha szükséges, még ultrahangos vizsgálatot is végezhet valamint egyéb vizsgálatokat és analíziseket.