A 2015.03.14. és 8-a közötti időszak egy nagyon fontos periódus, mivel világszerte akkor tartják a glaukóma elleni küzdelem világhetét. Ennek a betegségnek a komolyságát jelzi az a tény is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy egész hetet szentel a zöldhályog elleni küzdelemnek.

Svetska nedelja borbe protiv glukoma 2015

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma

A glaukóma (zöldhályog) az elzáródott elvezető csatornák miatt a szemben felhalmozódó folyadék hatására keletkezik, ami tulajdonképpen magas szemnyomást eredményez. A magas szemnyomás nyomja a látóideget, így károsítva és apránként elpusztítva azt. Amennyiben nem kezelik, a látóideg károsodás fokozatos, végleges látásvesztéshez vezethet. A betegség kezdetben alig észlelhető látótér kieséssel jár, ami fokozatosan romlik egészen a teljes vakság állapotáig.

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma 2015 - besplatni očni pregledi

Ezt az alattomos betegséget, melyet a „látás néma gyilkosának” is neveznek, manapság sajnos gyakran véletlenszerű vizsgálat során, már túl későn veszik észre, amikor már előrehaladott, tartós látásromlásról beszélhetünk. Ezért a glaukóma a szürkehályog után a világon a vakság második leggyakoribb oka a 65 évnél idősebbek körében.

Szem előtt tartva a zöldhályog megelőzésének és korai felismerésének a fontosságát, a „Perfect Vision” szemészei immár ötödik alkalommal tartottak előadást ingyenes szemnyomás méréssel összekötve. Az előadó dr. sci med Veljko Andreić, a „Perfect Vision” klinika szakmunkatársa volt. A 2015.03.11-én, a szabadkai Szabadegyetemen megtartott akcióra sok érdeklődő érkezett, akiknek alkalmuk nyílt gyorsított eljárásban elvégezni a szűrővizsgálatot glaukómára, valamint az előadó válaszolt a résztvevők kérdéseire is, így megtudhattak mindent, ami érdekelte őket erről a témáról.

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma - besplatni očni preglediAz eseményen készült fényképeket a következő linkre kattintva tekintheti meg: flickr