November 14. különleges jelentőséggel bír, mivel ezen a napon tartják világszerte a Diabétesz elleni küzdelem világnapját. Ebből az alkalomból, orvosaink az idén is megrendezték a már hagyományos humanitárius akciónkat.

dr Jovanovic Sandra előadása

Az akciót 2015.11.19-én a szabadkai Szabadegyetemen tartottuk, 17 órai kezdettel. Szakmunkatársunk, ass. dr Jovanović Sandra, az orvostudományok doktora és az újvidéki Szemészeti Klinika retináért felelős osztályának vezetője, egy nagyon érdekes előadást tartott “A Diabetes Mellitus és a szem” címmel. Nagyszámú érdeklődő használta ki ezt a ritka alkalmat, hogy részt vehessen egy ilyen híres szakember előadásán, aki a szem hátsó szegmensének a betegségeinek a szakértője és többéves tapasztalattal bír a cukorbetegség területén is. Az előadást követően szemész szakorvosaink dr Branka Ivošević és dr Ivana Ambruš Ivazović dr Jovanovićtyal együtt minden résztvevőn ingyenes szemfenék vizsgálatot végzett és válaszolt a feltett kérdésekre, eloszlatta a betegek kételyeit.

Akciónk célja a megelőzésre és az időben történő kivizsgálásoknak a jelentőségére való figyelemfelkeltés volt, hogy megőrizhessük a diabéteszes betegek látását. A cukorbetegség egy nagyon alattomos és komoly betegség, amely fokozatosan minden véredény sérüléséhez vezet, így a szemfenék erei is sérülnek, amely akár a látás teljes elveszítéséhez is vezethet. Statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a megbetegedettek száma egyre nő, A Nemzetközi Diabétesz Szövetség előrejelzései alapján 2020-ra a cukorbetegségben szenvedők száma meghaladja majd az 552 milliót.

Az akción készült képeket IDE kattintva nézheti meg.