Idén már 8-ik éve egy nagyon fontos dátumot jelöltünk meg az egészségügyi naptárban, a cukorbetegség világnapját. Az e betegségben szenvedő betegeknek lehetővé tettük, hogy ingyenes szemvizsgálaton és a Szemészeti központunk orvosaival történő egyéni konzultáción vegyenek részt.

Ingyenes szemfenék vizsgálat a cukorbetegség világnapja alkalmából

A november 14-én, csütörtökön szervezett akcióban számos érdekelt beteg vett részt. Az orvoscsapat (doc. dr. Jovanović Sandra, dr. Ambruš Ivazović Ivana és dr. Losonc Olga) ingyenes szemfenékvizsgálatokat végzett és tanácsokat adott a további kezelést és a diagnózist illetően.

A közegészségügyi intézet adatai alapján országunkban mintegy 750.000 személy él ezzel a betegséggel, ami a felnőtt lakosság 13,2% teszi ki.

Tekintettel arra, hogy a cukorbetegség károsítja a szemfenék érrendszerét, és ez által úgynevezett diabéteszes retinopátiát okoz, ilyen akciók megszervezésével szeretnénk hozzájárulni a lakosság oktatásához és felvilágosításához a kivizsgálások és rendszeres ellenőrzések fontosságáról, valamint a látás tartós elvesztésének megelőzésének elérésében.

 

Kapcsolódó cikkek: